Exclusief voor abonnees

Prijs restafvalzakken stijgt met 30 procent in regio rond Roeselare: “Inwoners moeten nog beter sorteren en minder afval produceren”

Algemeen directeur van Mirom Roeselare Koen Van Overberghe, ondervoorzitter Erik Verbeure en voorzitter Henk Kindt tonen hoe je kunt besparen: composteer, sorteer en kies voor kleine restafvalzakken.
Joke Couvreur Algemeen directeur van Mirom Roeselare Koen Van Overberghe, ondervoorzitter Erik Verbeure en voorzitter Henk Kindt tonen hoe je kunt besparen: composteer, sorteer en kies voor kleine restafvalzakken.
De inwoners van de steden en gemeenten aangesloten bij afvalintercommunale Mirom Roeselare zullen vanaf 1 januari 2020 dertig procent meer moeten betalen voor restafvalzakken. Die maatregel - samen met sensibiliseringscampagnes rond voedselverspilling, thuiscomposteren en kippen - moet de inwoners nog beter doen sorteren en minder restafval doen produceren.

De hoeveelheid restafval moest drastisch naar beneden. Vlaanderen stelt dat de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar uit de regio van Mirom Roeselare tegen 2022 moet dalen van 158 naar 145 kilogram. Om dit te realiseren, voert de afvalintercommunale een reeks maatregelen in. Wat de burger het meest zal voelen, is de prijsstijging voor afvalzakken. Vanaf 1 januari 2020 betaal je voor een grote restafvalzak 1,70 euro in plaats van 1,30 euro en voor een kleine 0,85 euro in plaats van 0,65 euro. De prijs van de PMD-zak stijgt van 0,125 euro naar 0,15 euro en ook de kostprijs voor grof vuil op de recyclageparken wil Mirom nog aanpassen. 

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ignace Deschacht

  De prijs van de zakken ging niet stijgen beloofden ze bij de introductie van de nieuwe PMD zakken. Veel beloven en weinig geven doet de zitten in vreugde leven...

 • Philip Depraetere

  Dat is toch echt formidabel in éénmaal 30 procent verhogen. Mirom zegt dat de restafval moet verminderen. De grachten zullen terug een openbaar stort worden. De grote gezinnen zijn terug slachtoffer.

 • Danny Vannevel

  misschien ook eens besparen op het besturen, een voorzitter, een ondervoorzitter en een algemeen directeur... Hoeveel kost dat ?

 • eric moerman

  Misschien groepsaankoop voor appartementskippen en compostbak voor op de terassen in de stad !!!!!

 • Matthijs Hoessen

  Het is wel grappig: in onze zone zijn we net begonnen met de nieuwe blauwe zak. Wij hebben veeeel minder restafval. Inkomsten terugwinnen door de zakken duurder te maken??