Philippe loopt Comrades Marathon voor Stichting Me To You: 87 kilometer bergopwaarts tot 810 meter boven zeespiegel

Philip Vanmarcke verlegt straks zijn sportieve grenzen voor de Stichting Me To You.
Joke Couvreur Philip Vanmarcke verlegt straks zijn sportieve grenzen voor de Stichting Me To You.
Philippe Vanmarcke (51) uit Oostrozebeke staat voor de grootste sportieve uitdaging van zijn leven. Op 9 juni komt hij in Zuid-Afrika aan de start van de Comrades Marathon, een loodzware ultramarathon van 87 kilometer die start op zeeniveau en waarvan het hoogste punt 810 meter boven de zeespiegel ligt. Als voorzitter van Rotary Club Roeselare Mercurius laat hij zich sponsoren voor de Tieltse Stichting Me To You, die de opmars van leukemie en aanverwante vormen van beenmerg- en bloedziekten een halt wil toeroepen.

Vanmarcke begon met lopen op zijn veertigste en schreef de voorbije jaren niet minder dan zeventien marathons op zijn naam. “Mijn eerste doel waren de zogenaamde zes World Majors: de marathons van Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago en New York. Voor mijn vijftigste verjaardag heb ik mezelf getrakteerd op een deelname aan de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika”, vertelt Philippe. “Dat is een ultramarathon van 56 kilometer. Daar zag ik veel deelnemers die een truitje droegen van de Comrades Marathon. Eens we over de eindmeet waren, zocht ik die op en schreef ik me in.”

Unieke medaille

Vorig jaar kwam Philippe er voor het eerst aan de start. De Comrades Marathon wordt gelopen tussen PieterMaritzburg en Durban en wordt ook wel ‘The Worlds Greatest Ultramarathon’ genoemd. Het parcours loopt door de ‘Valley of Thousand Hills’ en gaat van zeeniveau tot 810 meter boven de zeespiegel. Het ene jaar wordt de marathon opwaarts gelopen, het jaar nadien neerwaarts. Deelnemers krijgen 12 uur de tijd. “Vorig jaar liep ik de neerwaartse run van 90,2 kilometer in 10 uur en 42 minuten. Na afloop was het duidelijk voor mij: één keer en nooit meer. Maar toen hoorde ik dat deelnemers die de wedstrijd uitlopen en het jaar nadien terugkeren en weer finishen een unieke medaille krijgen. Dat heeft me over de streep gehaald om op 9 juni opnieuw aan de start te komen. De opwaartse run wordt nog zwaarder, maar ik doe dit niet zomaar. Tot juni ben ik nog voorzitter van Rotary Club Roeselare Mercurius en ik heb van de Comrades een van mijn projecten gemaakt. Ik koppel de marathon aan een goed doel en loop straks voor de Tieltse Stichting Me To You. Die werd in 2014 opgericht ter nagedachtenis van Els Maes, de zus van een van onze leden, die de strijd tegen leukemie verloor. De vereniging steunt onderzoeksprojecten naar die en aanverwante ziekten.”

Het parcours, met zowel de afstanden als de hoogtemeters, die Philippe straks voorgeschoteld krijgt.
RV Het parcours, met zowel de afstanden als de hoogtemeters, die Philippe straks voorgeschoteld krijgt.

Ironman triatlon

Philippe combineert zijn trainingen niet alleen met het voorzitterschap van de Rotary en zijn gezinsleven, hij is ook nog eens bestuurder van Quaestor Vermogensbeheer nv in Roeselare. “Vaak staat de wekker om 4 uur of start ik nog met trainen om 22 of zelfs 23 uur”, gaat hij verder. “Ik heb inderdaad veel hooi op mijn vork genomen, maar heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik heb dit jaar al twee marathons gelopen in Bonn en Barcelona, als voorbereiding, en dit weekend staat mijn laatste grote training op de agenda. Zaterdag loop ik 56 kilometer. Ik train volgens schema, maar voel wel dat ik een jaartje ouder word. Ik hoop de Comrades uit te lopen, liefst onder de 11 uur. Dat is de uitdaging die ik mezelf voorschotel. Daarnaast wil ik graag de Rotary in de kijker zetten en zoveel mogelijk geld inzamelen voor Me To You. Wat de toekomst brengt? Deze opwaartse Comrades lijkt me voorlopig echt wel mijn maximum. Al zou ik ooit wel eens een Ironman triatlon willen afwerken.”

Philippe steunen, kan door over te schrijven op rekening IBAN BE36 3631 3547 4381 en BIC BBRU BE BB van de Stichting, met de mededeling GIFT RUN. Stortingen vanaf veertig euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info op www.lopenvoorels.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.