Oudste kermiskoers van het land wordt opnieuw gereden: “En volgend jaar krijgt Jempi Monseré een standbeeld”

Voorzitter Frank Wauters en z’n Krottegemse Ransels blazen op 1 juni de allereerste Belgische kermiskoers nieuw leven in. In 2020 willen ze wereldkampioen Jean-Pierre Monseré eren met een standbeeld. Op de foto toont Frank een miniatuur van dat beeld.
Joke Couvreur Voorzitter Frank Wauters en z’n Krottegemse Ransels blazen op 1 juni de allereerste Belgische kermiskoers nieuw leven in. In 2020 willen ze wereldkampioen Jean-Pierre Monseré eren met een standbeeld. Op de foto toont Frank een miniatuur van dat beeld.
150 jaar geleden werd op Krottegem de eerste kermiskoers uit de Belgische geschiedenis gereden. Op zaterdag 1 juni wordt die traditie nieuw leven ingeblazen. De Krottegemse Feesten hebben nog meer in petto: de organisatie mikt op een volwaardig wereldmuziekfestival op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. En in 2020 krijgt Jempi Monseré een standbeeld.

Met de Krottegemse Corrida die jaar na jaar tijdens de Krottegemse Feesten wordt gelopen, hebben de festiviteiten al langer een sportief kantje. En er komt meer. De Krottegemse Ransels ontdekten dat de allereerste kermiskoers van ons land 150 jaar geleden gereden werd op de wijk over statie. “Dat willen we graag herdenken”, vertelt Frank Wauters, voorzitter van de Ransels. “Hoe kunnen we dat beter doen dan door de kermiskoers nieuw leven in te blazen? Samen met OVS en Atom 6 Bikestore tekenden we een parcours uit door Krottegem en de Bataviawijk. Het wordt een échte kermiskoers. Dat betekent dat iedereen met een dagvergunning op zaterdag 1 juni kan deelnemen. Wielrenners, wielertoeristen en wijkbewoners zullen het tegen elkaar opnemen. Het Rode Kruis is alvast verwittigd.”

Als winnaar over de meet in Leicester

Ook in 2020, als de Krottegemse Feesten hun tiende verjaardag vieren, zal er een duidelijke link zijn met de koers. “We hebben al langer plannen om wereldkampioen Jean-Pierre Monseré te huldigen met een standbeeld. Alleen loopt dat niet zo vlot als gehoopt”, weet Frank. “Maar vorige week zat ik nog samen met sportschepen José Debels (CD&V) en het lijkt ons ideaal om het beeld volgend jaar te onthullen. In 2020 is het exact 50 jaar geleden dat Jempi wereldkampioen werd in het Engelse Leicester en het monument toont hem zegevierend, net op dat moment.”

Maar de Krottegemse Feesten, dat is jaar na jaar ook heel veel muziek. En op dat vlak toont de organisatie zich heel ambitieus. Ze strikten dit jaar voor het eerst internationale artiesten die tijdens het Hemelvaartsweekend optreden op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. “We willen uitgroeien tot een volwaardig muziekfestival met focus op wereldmuziek”, zegt Frank. “Dat strookt perfect met de sfeer hier op de wijk en zoiets bestaat bovendien nog niet in Roeselare.” Dit jaar zetten ze de eerste stappen. 

Het muzikale programma

“Onze stad maakt ook deel uit van de wereld en daarom starten we op woensdag 29 mei met een optreden van De Gemene Delers, een band van (oud-)leerkrachten van de Broederschool met in hun voorprogramma twee bandjes van leerlingen: Mellifluous en Eternal Tension. Nadien overheersen zuiderse en tropische klanken. Op donderdagavond 30 mei is er onze salsa-avond met live muziek van D’Love en vrijdag 31 mei wordt de festivaldag bij uitstek. Patt Mayeu zal ons met z’n delta blues naar het zuiden van de VS brengen en vervolgens brengt de in Benin wonende Nigeriaan Segun Ola met z’n zevenkoppige band opzwepende Afrikaanse ritmes naar de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Afsluiten doen we die avond met de 10-koppige Ghanese reggaeband Seekaman. De festivaldag wordt aaneen gespeeld door dub-soundsystem MC Jah Frequency en ergens tussenin zullen de Skjeeve Skoojers oude en minder oude Roeselaarse liederen brengen. Op zaterdag 1 juni verwelkomen we Radio Negra, die eerder al Couleur Café en de Gentse Feesten op stelten zetten. Op zondag 2 juni sluiten we ten slotte de festiviteiten af met een optreden van Togolees Gregoire Viseho, die Afrikaanse ritmes aan draadpoppentheater koppelt.”

Natuurlijk staan er tijdens de Krottegemse Feesten ook opnieuw enkele kermiskramen op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en is er de Krottegemse Wandelzoektocht en tekenwedstrijd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.