Op bezoek bij de Hobbits: Dries Witdouck werkt in Nieuw-Zeeland als gids op de filmset van Lord of The Rings en The Hobbit

Dries Witdouck is in z'n nopjes als gids in Hobbiton.
kos Dries Witdouck is in z'n nopjes als gids in Hobbiton.
Fans van The Lord Of The Rings- en The Hobbit-trilogieën zien wellicht groen van jaloezie als ze horen hoe Dries Witdouck (29) de kost verdient. De Roeselarenaar verkaste in januari van Roeselare naar Nieuw-Zeeland waar hij sinds mei aan de slag is als gids in Hobbiton. Dat is de authentieke filmset waar alle scènes die zich afspelen in De Gouw, de plek waar de Hobbits wonen, gefilmd werden.

“Ik heb me nooit echt een Roeselarenaar of zelfs een Belg gevoeld”, opent Dries. “Ik noem me zelf eerder een aardbewoner en voel me dan ook overal thuis.” Zowel tijdens als na z’n studies tot sociaal-cultureel werker werkte Dries al in binnen- en buitenland. “Na een European Voluntary Service-project waarbij ik in een gezinsopvang in Boedapest werkte, rolde ik in een job als tourleider in de Balkanlanden en Oekraïne. Ik organiseerde en begeleidde er reizen van A tot Z wat bijzonder leerrijk was.”

Maar in januari pakte Dries zijn koffers en trok hij richting Nieuw-Zeeland. “Ik wou heel graag ergens heen met veel ongerepte natuur en minder menselijk-culturele invloed zoals drukke steden, winkels en gebouwen. Nieuw Zeeland paste in dat plaatje.” Via een zoekertje vond hij z’n huidige job. “Gidsen in Hobbiton leek me onmiddellijk leuk. De drie Lord Of The Rings- films zijn gereleaset in december 2001, 2002 en 2003. Die timing was perfect want telkens na de examens in m’n eerste jaren van het middelbaar trok ik naar de bioscoop om de recentste te zien. Ik stuurde m’n CV en een creatieve motivatiebrief op. Het duurde even vooraleer ik reactie kreeg en ik dacht er eigenlijk al bijna niet meer aan tot ik plots een uitnodiging kreeg voor een interview in Matamata. Ik zat op dat moment 300 kilometer verder in Napier, maar besloot er een roadtripje van te maken met wat vrienden. Alles verliep vlotjes en mede dankzij mijn ervaring als tourleider ben ik sinds mei ben ik aan de slag in Hobbiton.”

Dries Witdouck op de drempel van één van de Hobbithuisjes.
kos Dries Witdouck op de drempel van één van de Hobbithuisjes.
Een sfeerbeeldje van Hobbiton.
Bobbi Lee Hitchon Een sfeerbeeldje van Hobbiton.

Hobbiton was eind jaren ’90 nog een schapenboerderij maar de locatiejagers van Peter Jackson, de regisseur die de boeken van J.R.R. Tolkien verfilmde tot The Lord Of The Rings- en The Hobbit-trilogieën, vonden dat de plek bijzonder veel gelijkenissen vertoonde met De Gouw, de fictieve plek waar de Hobbits in de boeken van Tolkien wonen. Er werd een volledig dorp gebouwd en dankzij de films heeft iedereen een idee van hoe Hobbits Bilbo, Frodo en hun kameraden leven. De filmset werd intact achtergelaten en is nu één van de bekendste bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland. Dries maakt er deel van uit. “Vijf dagen per week begeleid ik drie tours per dag”, vertelt hij. “Ik gids de bezoekers rond doorheen de filmset, toon hen de plaatsen die ze in de films kunnen zien terwijl ik verhalen doorspekt met allerhande leuke weetjes over de filmset vertel. Met m’n verhalen tracht ik deze deze magische plek tot leven te brengen voor de bezoekers en hen het gevoel te geven dat ze er zelf bij waren. Leuke anekdote is alvast toen ik plots tijdens een tour van een collega twee kerels West-Vlaamse hoorde praten. Ik kon het niet laten om mij in het plat West-Vlaams in hun gesprek te moeien. Ze bleken van Roeselare afkomstig te zijn ze waren verrast om een stadsgenoot te ontmoeten aan de andere kant van de wereld. We hadden een babbel in de ‘green dragon pub’ op de filmset, ze namen nog een selfie en daarna wenste ik ze ‘de leute é’”.

Een Hobbitwoning in Hobbiton.
Bobbi Lee Hitchon Een Hobbitwoning in Hobbiton.

Maar ligt Dries zijn toekomst ook in Nieuw-Zeeland? “Mijn verblijf hier is wellicht tijdelijk want mijn visum heeft jammer genoeg een houdbaarheidsdatum. Wat daarna zal gebeuren is nog een vraagteken. Alles op z’n tijd. Wellicht moet ik dan op zoek naar iets nieuws, maar dat vind ik op zich niet heel erg want je komt altijd wel op mooie plaatsen en in interessante situaties terecht als je rondkijkt en openstaat voor wat er op je af komt. Maar Roeselare blijft de plaats waar mijn familie en mijn maten wonen en waar er altijd een fris pintje klaar staat in café ROMEN, dus ik kom zeker nog wel terug.”

Acteur Ian McKellen, als Gandalf in ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’, te midden Hobbiton.
James Fisher Acteur Ian McKellen, als Gandalf in ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’, te midden Hobbiton.
Een beeld uit ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ toont het interieur van één van de Hobbithuisjes in Hobbiton.
AFP Een beeld uit ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ toont het interieur van één van de Hobbithuisjes in Hobbiton.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.