Ontwijd gebouw wordt komende drie jaar markthal

VOEDING EN CULTUUR ZIJN TOEKOMST SINT-AMANDSKERK

De boerenmarkt Lokaal zal de komende drie jaar elke vrijdag plaatsvinden in de Sint-Amandskerk.
Joke Couvreur De boerenmarkt Lokaal zal de komende drie jaar elke vrijdag plaatsvinden in de Sint-Amandskerk.
De ontwijde Sint-Amandskerk is voortaan elke vrijdag de thuishaven van boerenmarkt Lokaal. Zeker al voor drie jaar, maar voeding wordt ook de verdere toekomst van de kerk. Bovendien wil de stad de bijhorende pastorie en tuin ook ontsluiten voor het grote publiek als tentoonstellingsruimte.

Vijf jaar na de aankondiging dat de Sint-Amandskerk ontwijd zou worden, is er duidelijkheid over de herinvulling. Het stadsbestuur en vzw Lokaal openden er gisteren een boerenmarkt waar een 15-tal boeren en voedingsproducenten voortaan elke vrijdag tussen 14 en 20 uur hun producten aan de man brengen.


Een overeenkomst tussen beide partijen garandeert dat de ontwijde kerk al zeker drie jaar zal fungeren als markthal. Maar stad Roeselare kijkt verder vooruit. "Na de ontwijding wilden we de kerk teruggeven aan de mensen via een verbindende herbestemming", verduidelijkt patrimoniumschepen Nathalie Muylle (CD&V). "We dachten snel in de richting van voeding, maar hoe leuk de boerenmarkt ook is, helaas vult die de kerk maar één namiddag per week. Een oefening van de Vlaamse regering ondersteund door de Vlaamse bouwmeester moet ons verder helpen. De definitieve plannen die voortvloeien uit die studie worden binnenkort voorgelegd, samen met het kostenplaatje voor de herbestemming. Zij zijn alvast enorm enthousiast over het marktverhaal dat we hier vandaag lanceren en willen er meer mee doen."

Tentoonstellingsruimte

Daarnaast is de stad ook eigenaar van de pastorie en tuin die deze met de kerk verbindt.


In 2018 sluit de directeurswoning. "We zoeken een nieuwe tentoonstellingsruimte en de pastorie en de tuin zijn hiervoor ideaal. We willen er één groot verhaal van maken. Zo kan de kerk ook perfect dienen als cateringpunt. Er ligt een mooi draaiboek klaar voor de volgende legislatuur. Met de opening van Lokaal zetten we een eerste stap maar we willen deze site uitbouwen tot een toplocatie."


Meer op www.lokaalmarkt.be.