Oma, papa en kleinzoon allemaal geboren op 16 mei: “En dan te denken dat Ólafur uitgerekend was voor 25 mei, de verjaardag van zijn moeder”

Janwillem Van Maele, Francine Buyse en Ólafur Van Maele delen niet alleen een familieband, maar ook hun verjaardag.
Joke Couvreur Janwillem Van Maele, Francine Buyse en Ólafur Van Maele delen niet alleen een familieband, maar ook hun verjaardag.
De familie Van Maele in Roeselare heeft een nauwe band en dat is sinds kort wel heel duidelijk geworden. Janwillem Van Maele (32) is zopas papa geworden van de kleine Ólafur, die geboren werd op 16 mei, dezelfde dag als papa Janwillem en oma Francine Buyse (67). En vreemd genoeg was Ólafur uitgerekend op 25 mei: de verjaardag van zijn mama Charlotte Deceuninck.

Francine Buyse werd geboren op 16 mei 1952 rond 8 uur. 32 jaar later volgde haar zoon Janwillem om 17.30 uur en 67 jaar later was het om 10.58 uur de beurt aan kleinzoon Ólafur. Drie geboortes binnen één gezin op dezelfde dag. Straf en tegelijk mooie verjaardagscadeaus. Voor Francine kwam dat geschenk 32 jaar geleden niet echt als een verrassing. “Ik was uitgerekend op 16 mei en wist dus dat de kans groot was dat ik mijn verjaardag zou moeten delen met mijn zoon”, vertelt ze. “Ik had heel de nacht weeën gehad, maar plots was het voorbij. Dat verjaardagscadeautje was blijkbaar niet van plan onmiddellijk geboren te worden en mijn man had zelfs al de kamer in de materniteit afgezegd.” Uiteindelijk liet Janwillem diezelfde dag toch nog zijn eerste kreetjes horen en was de gedeelde verjaardag een feit. “16 mei was sindsdien altijd een beetje Janwillems dag”, gaat Francine verder. “Zijn vriendjes kwamen op bezoek en ik leidde de feestjes in goede banen.” “Maar ik ging ’s morgens wel telkens om koffiekoeken”, lacht Janwillem.

Keizersnede

Moeder en zoon bellen elkaar jaarlijks om verjaardagswensen uit te delen. Dit jaar was het telefoontje iets anders dan anders, want het was tegelijkertijd de aankondiging van een nieuw leven. “Al wisten we waar we aan toe waren”, vertelt Janwillem. “De geboorte van Ólafur was eigenlijk uitgerekend voor 25 mei, de verjaardag van zijn mama Charlotte Deceuninck. Dat zou ook wel apart geweest zijn, want dan zaten we met twee moeders die hun geboortedag moesten delen met hun zoon. Maar Charlotte vond dat vooruitzicht eerlijk gezegd niet zo leuk.”

Ólafur was eigenlijk uitgerekend voor 25 mei, de verjaardag van zijn mama Charlotte Deceuninck. Dat zou ook wel apart geweest zijn, want dan zaten we met twee moeders die hun geboortedag moesten delen met hun zoon

Papa Janwillem Van Maele

Maar de kleine jongen lag in stuit en een keizersnede bleek nodig. “Die werd volgens de agenda van dokter Lode Danneels, onze opvolgende arts, eerst ingepland op 15 mei”, gaat Janwillem verder. “Maar als een keizersnede dan toch noodzakelijk was, vond ik het wel leuk om de verjaardag van mijn ma en mezelf ook met mijn eerste kindje te delen. Dankzij de collegialiteit in het Roeselaarse AZ Delta werd dit mogelijk. Dokter Piet Claerhout sprong in voor onze vertrouwde arts.”

Vier op een rij

Enkele uren nadat Janwillem en Francine op 16 mei de eerste gelukwensen voor hun verjaardag ontvingen, volgde een tweede golf van felicitaties. Ze waren voor het eerst papa en oma geworden van een wolk van een baby van 48 centimeter en 3,3 kilogram. Met de geboorte van Ólafur lijkt de geschiedenis zich te herhalen. “Voortaan zal 16 mei zijn dag zijn en het zal ook telkens zijn feest zijn”, glundert Janwillem. “Iedereen vindt het leuk dat we met zijn drieën op dezelfde dag geboren zijn, maar bovenal krijgen we ook te horen dat het nu aan Ólafur is om er op termijn vier op een rij van te maken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.