Oeps, foutje... Flitspaal ingesteld op 50 per uur in zone 70: 600 automobilisten onterecht geflitst

De camera op het kruispunt van de R32 met de Diksmuidsesteenweg in Roeselare stond verkeerd ingesteld.
Hans Verbeke De camera op het kruispunt van de R32 met de Diksmuidsesteenweg in Roeselare stond verkeerd ingesteld.
Door een menselijke fout hebben 340 automobilisten onterecht een boete in de bus gekregen omdat ze te snel zouden gereden hebben op het kruispunt aan de Expohallen in Roeselare. De flitspaal was ingesteld op 50 kilometer per uur, terwijl er eigenlijk 70 per uur mag rijden. “Wie al betaald heeft, zal zijn geld terugkrijgen, anderen raden we aan de boete te betwisten”, zegt commissaris Carl Vyncke.

Een bericht op sociale media trok dinsdagavond de aandacht van de politiezone RIHO. Daarin meldde iemand dat hij onterecht geflitst was op het kruispunt van de R32 met de Diksmuidsesteenweg in Roeselare. “Ook enkele van onze collega’s was hetzelfde overkomen”, zegt commissaris Carl Vyncke. “Woensdagmorgen hebben we gemerkt dat de flitscamera door een menselijke fout ingesteld was op 50 kilometer per uur, terwijl je daar eigenlijk 70 mag rijden.”

De camera's worden regelmatig verplaatst van de ene flitspaal naar de andere, zoals deze voormiddag op het kruispunt van de R32 met de Iepersestraat, maar telkens moet de juiste maximumsnelheid worden ingesteld.
Hans Verbeke De camera's worden regelmatig verplaatst van de ene flitspaal naar de andere, zoals deze voormiddag op het kruispunt van de R32 met de Iepersestraat, maar telkens moet de juiste maximumsnelheid worden ingesteld.

340 boetes verstuurd, 258 tegengehouden

Nazicht leerde dat het toestel, dat richting Staden staat opgesteld, sinds 13 november was fout ingesteld. “In die periode werden iets meer dan 600 overtredingen geregistreerd”, weet Vyncke. “De meeste daarvan betreft overdreven snelheid, een minderheid gaat over roodrijders. 340 vaststellingen waren al digitaal doorgestuurd naar het verwerkingscentrum in Gent, waar de boetes worden verstuurd. 258 andere vaststellingen hebben we nog kunnen tegenhouden. Voor die automobilisten is er dus geen probleem.”

De camera die in de richting van Staden wijst, stond verkeerd ingesteld.
Hans Verbeke De camera die in de richting van Staden wijst, stond verkeerd ingesteld.

Helpen waar het kan

De politie zit verveeld met de zaak. “Een menselijke fout valt niet uit te sluiten en we verontschuldigen ons ook voor wat gebeurd is. We gaan al het nodige doen om de situatie recht te zetten”, verzekert Vyncke. “Wie richting Staden een vermeende snelheidsovertreding beging op het kruispunt aan de Expohallen, wordt aangeraden de inbreuk te betwisten op verkeersboetes.be. Bij de betwisting meld je best dat de flitspaal verkeerd stond afgesteld. Wie wel al betaald heeft, neemt best rechtstreeks contact op met ons om een terugbetaling aan te vragen. Wij zullen nagaan hoe de mensen hun geld kunnen recupereren.”

Onbekende overtreders

Dat de politie de overtreders niet zelf contacteert, wekt misschien verwondering. “Dat begrijpen we, uiteindelijk hebben wij de fout begaan. Het probleem is echter dat we niet weten wie die 340 automobilisten zijn. Wij doen alleen de vaststellingen, de verwerking gebeurt in Gent. En daar heeft men geen personeel op overschot om uit te zoeken wie onterecht geflitst werd. We maken ons sterk dat er voor iedereen een oplossing komt. Het parket werd ingelicht en we gaan ervan uit dat de betwiste processen-verbaal correct zullen behandeld worden.”

De camera's worden regelmatig verplaatst van de ene flitspaal naar de andere, maar telkens moet de juiste maximumsnelheid worden ingesteld.
Hans Verbeke De camera's worden regelmatig verplaatst van de ene flitspaal naar de andere, maar telkens moet de juiste maximumsnelheid worden ingesteld.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefaan pollet

  als ik een fout maak op mijn werk krijg ik tegen mn voeten en MOET ik het rechtzetten! als ik aan die fliek zijn huis werk en het is niet in orde, zal hij het dan zelf oplossen?! ik denk het niet!!! als je er een smeerboel van maakt en honderden mensen in de zak zet, los het dan op!

 • Jean-Pierre Maljers

  Leg het maar uit dat je daar te rap reed als je daar niet moest zijn. privaci is geen probleem in BDR

 • Jan De Bisschop

  Iemand die door fout of nalatigheid aan een ander schade toebrengt is gehouden deze schade te vergoeden. Zie Burgerlijk Wetboek, en daar is niets aan veranderd.

 • kamiel fremault

  In het burgerlijk recht heb je de artikelen 1385 tot 1386bis. Deze gaan er van uit dat wanneer er schade ontstaat en er is een oorzakelijk verband tot die schade en de schadeveroorzaker, hij aansprakelijk wordt gesteld. M.a.w.: de politie heeft schade veroorzaakt door een foutieve snelheidsovertreding te bepalen. Zij moet dus niet alleen die boete kwijtschelden maar ook de morele schade die werd veroorzaakt vergoeden. Het is aan de politie alles recht te zetten, niet de gedupeerde.

 • jean-marie walschot

  Als de politie de fout maakte is het aan hen om de gedupeerden op te zoeken en te vergoeden.Zij verwachten waarschijnlijk dat veel mensen niet zullen of kunnen reageren.Dat is dan weer extra geld in het laatje.