Nog altijd blauwalgen in kanaal: zwemproef triatlon verhuist naar De Gavers, Roeselaarse Kajakvaarders trainen op verplaatsing

Carlos Deroo, Wouter Blondeel, Stefaan Vannieuwenhuyse en Frank Bruyneel van de Izegemse Triatlon Club ondervinden de nodige hinder door het recreatieverbod op het kanaal Roeselare-Leie.
Joke Couvreur Carlos Deroo, Wouter Blondeel, Stefaan Vannieuwenhuyse en Frank Bruyneel van de Izegemse Triatlon Club ondervinden de nodige hinder door het recreatieverbod op het kanaal Roeselare-Leie.
Blauwalgen blijven het kanaal Roeselare-Leie teisteren. Voor de vierde week op rij is alle recreatie verboden en dat is slecht nieuws voor verschillende verenigingen. De Roeselaarse Kajakvaarders moeten trainen op locatie, terwijl de Izegemse Triatlon Club voor het zwemgedeelte van hun triatlon donderdag moet uitwijken naar De Gavers in Harelbeke.

Een maand geleden werden blauwalgen vastgesteld op het kanaal Roeselare-Leie in Izegem en Ingelmunster. Die kunnen diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma veroorzaken. Daarom werd dan ook een plaatselijk recreatie- en oppompverbod uitgevaardigd. Maar de algengroei is nog meer gegroeid en sinds 19 juli is alle recreatie op het kanaal verboden in Izegem, Ingelmunster en Roeselare. De Roeselaarse schepen voor Waterhuishouding Marc Vanwalleghem (CD&V) volgt de situatie nauwgezet op. “We zien beterschap als het gaat over de blauwalgen, maar het blijft wachten op meer regen. Voorlopig blijft het captatie- en recreatieverbod van kracht.”

Blauwalgen.
ShutterStock Blauwalgen.

Triatlon

En dat heeft gevolgen. De Izegemse Triatlon Club moet voor het tweede jaar op rij met het zwemgedeelte van de 29ste Argenta Triatlon Izegem Centrum op donderdag 15 augustus uitwijken naar provinciaal domein De Gavers in Harelbeke. “Dat is logistiek een hele klus, maar het is vooral jammer dat de triatlon wordt opgesplitst. ’s Morgens wordt er gezwommen in De Gavers, het lopen en fietsen is pas ’s middags in Izegem. Hierdoor zien we dat er toch minder inschrijvingen zijn en dat mensen sneller afhaken omdat ze ’s morgens niet in Harelbeke raken. Toch zijn de tijden representatief. Iedereen staat in voor zijn eigen vervoer van Harelbeke en Izegem en tussenin worden wel wat kuiten gemasseerd. Maar iedereen heeft die kans, alle deelnemers hebben drie uur tussen het zwemmen en de rest van de triatlon. Hoe vervelend ook, we gaan er het beste van maken.”

Kajakken

De Roeselaarse Kajakvaarders blijven in eigen stad ook op het droge. “”Vervelend, want het zijn de mooiste en de warmste maanden om te varen”, vertelt pr-verantwoordelijke Sophie Lapere. “Maar niet varen is geen optie en dus wijken we uit naar clubs in Harelbeke en Kortrijk. We rekenen hiervoor op de steun van de ouders en een groep vrijwilligers die het vervoer op zich nemen. We spreken telkens af aan onze club en rijden dan in colonne. Een deel van ons materiaal mag voorlopig bij de andere clubs blijven staan, maar een deel moet ook steeds heen en weer mee. Het is dus wel organiseren geblazen, maar we vormen een hechte club van die-hards. Niemand haakt af door de tijdelijke trainingen op locatie.” 

Financiële gevolgen

Financieel laten de blauwalgen zich wel voelen. “Onze kantine draait minder dan normaal doordat we elders actief zijn en we moesten helaas ook heel wat verjaardagsfeestjes afzeggen en jeugdbewegingen teleurstellen die in de regio op kamp zijn en normaal eens komen kajakken. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op onze financiën en de werking van de club.” 

“Bovendien is het ook een streep door onze rekening als het gaat om het werven van nieuwe leden”, pikt ondervoorzitter Hartwin Ghekiere in. “Anders kun je in de zomer mensen die het kajakken eens willen uitproberen vlotjes meenemen op het water, maar dat lukt nu niet in Roeselare. Wat ik ook jammer vind, is dat onze club nu opgesplitst wordt. Normaal trainen we met zijn allen op woensdag en komt iedereen elkaar tegen in de kantine. Nu traint de ene in Harelbeke, de andere in Kortrijk en op verschillende dagen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.