Nieuwe commandoruimte om rampen en grote evenementen nog efficiënter te beheren

De burgemeesters van Roeselare, Izegem en Hooglede in de nieuwe coördinatie- en crisiscel, samen met vertegenwoordigers van politie, brandweer, psycho-sociale zorg en noodplanning.
Hans Verbeke De burgemeesters van Roeselare, Izegem en Hooglede in de nieuwe coördinatie- en crisiscel, samen met vertegenwoordigers van politie, brandweer, psycho-sociale zorg en noodplanning.
In de gebouwen van de politiezone RIHO is een zogenaamde multidisciplinaire commandoruimte in gebruik genomen. De coördinatie- en crisiscel wordt geactiveerd tijdens incidenten, noodsituaties en na de afkondiging van het gemeentelijk rampenplan. “Vroeger werd vaak verspreid gewerkt, nu kan het centraal”, zegt Roeselaars burgemeester Kris Declercq. “Op het terrein wordt een mobiele commandoruimte in een nieuwe combi het verlengstuk van dit alles.”

De aanpak van de overstromingen die Roeselare en omgeving enkele jaren geleden teisterden, heeft hulpdiensten en beleidsmakers doen inzien dat een centraal overleg cruciaal is voor alle facetten van de hulpverlening. “Er komt veel bij kijken”, weet Kris Declercq. “Politie en brandweer staan in de vuurlinie, psyche-sociale zorg is nodig, logistiek moet er veel geregeld worden en ook op het vlak van communicatie naar de media en het grote publiek is er werk aan de winkel. In de nieuwe commandoruimte, waar naast Izegem en Hooglede ook de hulpverleningszone Midwest hun steentje toe bijdroegen, worden al die elementen aangestuurd.”

Dubbele aansluitingen

De coördinatie- en crisiscel is uitgerust met een videomuur waar beelden van bewakingscamera’s ingeladen worden maar bijvoorbeeld ook stadsplannen getoond en bewerkt worden, om de evolutie van een incident nauwgezet in kaart te brengen. “Om een stroompanne of andere onderbreking op te vangen, is er extra stroomvoorziening maar ook dubbele aansluitingen voor telefonie en internet. We willen niets aan het toeval overlaten. De technologie mag ons niet in de steek laten op de momenten dat het er echt toe doet.” Op rustige momenten zal de commandoruimte gebruikt worden als vergaderzaal of een plek waar rustig kan gewerkt worden door het politiepersoneel.

200.000 euro voor iets waarvan we eigenlijk hopen het zo min mogelijk te moeten gebruiken

Kris Declercq, burgemeester Roeselare

Verlengstuk op de baan

Naast de vaste coördinatie- en crisiscel in het gebouw van de politiezone RIHO werd ook geïnvesteerd in een mobiele commandoruimte. “We kochten een nieuwe combi die we specifiek ingericht hebben om op het terrein interventies, grootschalige evenementen, manifestaties en rampen te helpen coördineren”, zegt commissaris Curd Neyrinck. “Het voertuig en de inzittenden vormen een waardevol verlengstuk van de activiteiten in de vaste commandoruimte op onze vierde verdieping.” Het project kostte iets meer dan 200.000 euro. “Een flinke investering voor iets waarvan we eigenlijk hopen het zo min mogelijk te moeten gebruiken”, besluit Kris Declercq.

Het mobiele commandovoertuig is uitgerust met heel wat technologie om snel en comfortabel te kunnen werken op het terrein.
Hans Verbeke Het mobiele commandovoertuig is uitgerust met heel wat technologie om snel en comfortabel te kunnen werken op het terrein.
Het groene zwaailicht duidt op het specifieke karakter van het nieuwe commandovoertuig dat op het terrein zal fungeren als verlengstuk van de coördinatie- en crisiscel in de gebouwen van de politiezone RIHO.
Hans Verbeke Het groene zwaailicht duidt op het specifieke karakter van het nieuwe commandovoertuig dat op het terrein zal fungeren als verlengstuk van de coördinatie- en crisiscel in de gebouwen van de politiezone RIHO.
Het mobiele commandovoertuig is uitgerust met heel wat technologie om snel en comfortabel te kunnen werken op het terrein.
Hans Verbeke Het mobiele commandovoertuig is uitgerust met heel wat technologie om snel en comfortabel te kunnen werken op het terrein.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.