Nieuwe bestuursploeg wil 'vooruit met Roeselare'

CD&V, SP.A EN DE VERNIEUWERS EN OPEN VLD SAMEN AAN HET ROER

Achteraan: Marc Vanwalleghem, Griet Coppé, José Debels, Henk Kindt, Dirk Lievens. Vooraan: Bart Wenes, Piet Delrue, Nathalie Muylle, Kris Declercq, Michèle Hostekint, Tom Vandenkendelaere.
Foto Couvreur Achteraan: Marc Vanwalleghem, Griet Coppé, José Debels, Henk Kindt, Dirk Lievens. Vooraan: Bart Wenes, Piet Delrue, Nathalie Muylle, Kris Declercq, Michèle Hostekint, Tom Vandenkendelaere.
CD&V gaat de komende zes jaar in zee met 'sp.a & de vernieuwers' en Open Vld. Het nieuwe schepencollege telt enkel vertrouwde gezichten. Piet Delrue (Open Vld) wordt gemeenteraadsvoorzitter, later schepen. De tripartite wil van Roeselare een toonaangevende centrumstad op mensenmaat maken.

Tien dagen na de gemeenteraadsverkiezingen is er witte rook. CD&V (18 zetels) was aan zet en kiest ervoor de lakens te delen met 'sp.a & de vernieuwers' en Open Vld. 'Sp.a & de vernieuwers' zit sinds 2006 in de meerderheid en is na tegenvallende verkiezingen nog goed voor drie zetels. Open Vld bleef hangen op twee zetels en keert na 12 jaar terug in de meerderheid.


De ploeg bestaat naast burgemeester Declercq (CD&V) uit schepenen Nathalie Muylle, José Debels, Marc Vanwalleghem, Bart Wenes, Griet Coppé en Dirk Lievens, voor CD&V en Michèle Hostekint en Henk Kindt (voor sp.a & de vernieuwers). Piet Delrue (Open Vld) wordt voorzitter van de gemeenteraad. Later in de bestuursperiode schuiven hij en Tom Vandenkendelaere (CD&V) aan als schepen en wordt een verdere vernieuwing en verjonging van het college voorzien. Bart Wenes wordt als voorzitter van het Bijzonder Sociaal Comité als schepen toegevoegd aan het college. Specifieke bevoegdheden worden later bepaald.


De nieuwe bestuursploeg tekende acht krachtlijnen uit voor de komende zes jaar. Ze willen 'vooruit met Roeselare'. "Het wordt een project van een bestuur tussen de dossiers en de mensen", aldus de burgemeester. "Levenskwaliteit, verbondenheid en ondernemerschap staan centraal." De krachtlijnen worden de komende maanden uitgewerkt tot een bestuursprogramma met een meerjarenbudget. Maar nu al licht de nieuwe meerderheid een stevige tip van de sluier. Er komt een schepen voor Diversiteit en Integratie, Ter Posterie wordt kunst- en erfgoedhuis en erfgoed- en archiefdepot, ze voorzien een nieuwe polyvalente sportzaal en beloven aandacht voor het Vlaams erfgoed en folklore. Ze hebben de ambitie een gezonde warme maaltijd op school voor elk kind te garanderen, willen Shop & Go uitbreiden en een betere afstemming tussen de winkelgebieden Brugsesteenweg en centrum.

Stiltezones

Nog op de agenda zijn de aanpak van de doorstroming rond het station, 100 kilometer nieuwe fietspaden, schoolstraten en een extra randparking, een verdubbeling van de gemeenschapswachten en een chipsysteem tegen fietsdiefstallen. Ze beloven 100.000 bomen en een verdubbeling tot 40 hectare groen in de stad, een volkstuintjesfonds, stiltezones, leef- en speelstraten. Straks moet de Roeselarenaar kunnen zwemmen in openlucht in een heraangelegd recreatief Geitenpark en worden de Ardooisesteenweg, Spanje- en Kazandstraat heraangelegd.