Nieuw boek belicht geschiedenis Kasteel van Rumbeke

Luc Glorieux, Raoul Boucquey, Hendrik Callewier, Anneleen Cassiman, Rik Opsommer en Michel Nuyttens werkten een jaar lang aan de nieuwe publicatie samen met Véronique Lambert en Guido Vlieghe die ontbreken op de foto ontbreken.
Joke Couvreur Luc Glorieux, Raoul Boucquey, Hendrik Callewier, Anneleen Cassiman, Rik Opsommer en Michel Nuyttens werkten een jaar lang aan de nieuwe publicatie samen met Véronique Lambert en Guido Vlieghe die ontbreken op de foto ontbreken.
Volgend jaar is het 20 jaar geleden dat de Beroepsvereniging voor Autobus- en Autocarondernemers van West-Vlaanderen (BAAV) haar intrek nam in het Kasteel van Rumbeke. Dat was voor hen reden genoeg om werk te maken van een gloednieuw boek over het oudste renaissancekasteel van Vlaanderen. 

“Ik voel me geen eigenaar van het kasteel, maar eerder een behoeder”, opent Guido Vlieghe, voorzitter van de vzw Kasteel van Rumbeke. “Het is een zware taak om het kasteel te behouden en dit stuk Vlaams patrimonium door te geven aan de jongere generatie. Binnen dit gegeven groeide het idee voor het nieuwe boek. Het voorstel werd in 2008 voor het eerst geopperd. Ik was het idee toen al genegen, maar vond het te vroeg.” De vooravond van de 20ste verjaardag van de ondertekening van de aankoopakte bleek echter het perfecte moment. “Die onderhandelingen waren destijds nochtans niet evident. Wij waren met de BAAV gehuisvest in een woning in de Motestraat. Die was veel te klein. Onze bedienden zaten in een hoekhuis iets verderop en ook het archief zat in een ander huis. Bovendien werden we geconfronteerd met parkeerproblemen. We zochten een nieuwe stek, en het was Luc Glorieux die meldde dat het kasteel te koop stond. We wisten meteen dat hier muziek in zat. Er was ruimte voor burelen en voor evenementen en na lang onderhandelen konden we het kasteel kopen van Willy Olivier, Brouwerij Rodenbach en de vroegere Nationale Bank.”

De cover van het boek.
Joke Couvreur De cover van het boek.

Renovatie

De BAAV wierp zich onmiddellijk op als beschermheer van het Kaasterkasteel. Ze startten grootschalige renovatiewerken die nog steeds bezig zijn. Nu dragen ze de schoonheid en het historisch belang van het kasteel uit via een gloednieuw boek. Dat werd geschreven door Michel Nuyttens, Véronique Lambert, Rik Opsomer, Anneleen Cassiman, Hendrik Callewier, Raoul Boucquey en Luc Glorieux. “Het was niet de bedoeling om het zoveelste Vlaamse kastelenboek te maken”, aldus Michel Nuyttens. “We wilden een vernieuwende aanpak en de helden en mythen moesten dan ook plaats ruimen voor nieuwe wetenschappelijke inzichten. Met het boek schetsen we de meervoudige evolutie van het kasteel: van de architectonische wijzigingen aan het gebouw, de diverse functies die het kasteel kreeg en de vele bewoners die hier woonden. Je leest onder meer over hoe het kasteel werd aangepast aan de aanvallen van de Noormannen, over de families de Thiennes en de Limburg Stirum die hier woonden, over de impact van beide wereldoorlogen maar ook over de huidige kasteelheren, de BAAV.” Het geheel wordt ondersteund door nieuwe (drone)foto’s en nooit eerder gepubliceerde documenten, onder meer uit het privé-archief van de graaf en gravin de Limburg Stirum.

Het Kasteel van Rumbeke telt 192 bladzijden en is uitgegeven door Uitgeverij Lannoo. Het boek is te koop in de boekhandel voor 39,99 euro.

Een tip van de sluier.
Joke Couvreur Een tip van de sluier.
Een glimp van de nieuwe publicatie.
Joke Couvreur Een glimp van de nieuwe publicatie.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.