Natourcriterium viert jubileum

VIJFDE EDITIE MIKT OP 15.000 BEZOEKERS IN CENTRUM VAN ROESELARE

Vorig jaar kwam Marcel Kittel als eerste over de streep.
Foto BELGA Vorig jaar kwam Marcel Kittel als eerste over de streep.
De vijfde editie van het Dovy Natourcriterium trekt op dinsdag 29 juli door Roeselare. De organiserende vzw Roeselare Koerst hoopt voor haar eerste jubileum de gele trui naar de Rodenbachstad te halen, maar beseft dat dit niet evident is. Zekerheid over de toekomst is er wel, want er werd overeengekomen dat het criterium zeker tot en met 2017 in Roeselare blijft.

Voor de vijfde editie van het Dovy Natourcriterium zullen de renners 50 toertjes van twee kilometer rijden in het hart van Roeselare. "We mikken opnieuw op een 35-tal renners aan de start", zegt Björn Gevaert, de voorzitter van de organiserende vzw Roeselare Koerst. "Omdat we dit jaar ons jubileum vieren, willen we dolgraag de gele trui strikken. Dat is sowieso moeilijk, maar dit jaar is het nog minder evident. De Tour is immers deels onthoofd nadat verschillende toppers uit de wedstrijd stapten. Er is daardoor een kleinere vijver aan renners waaruit de criteria vissen. We hadden al een contract met Alberto Contador dat hij, indien hij geel zou pakken, naar Roeselare zou afzakken. Ook hij gaf er echter de brui aan, en dus betekent die afspraak niets meer. Maar we wanhopen niet en blijven gaan voor een stevige affiche. Zo bevestigde Peter Sagan zijn komst al. Ook andere grote namen als Sven Nys, Iljo Keisse en Sven Vanthournhout zullen van de partij zijn."


Voor de toekomst is er alvast goed nieuws. "We hebben ons contract met hoofd- en naamsponsor Dovy voor drie jaar verlengd", weet Björn. "Daarnaast hebben we ook een nieuw contract met de stad waardoor het criterium al zeker tot 2017 in Roeselare blijft."

Formule behouden

Vorig jaar verruilde het criterium de wijk Krottegem voor de centrumstraten. Bovendien was het fietsevent voor de eerste keer gratis. Die formule wordt dit jaar integraal behouden. "Die aanpassingen bleken een goede keuze. We hebben in het centrum veel meer ruimte dan op Krottegem. De vips kunnen we centraliseren op de Moermanparking, het De Coninckplein is het ultieme publieksplein en ook de Grote Markt ligt op onze route. Dit biedt meer mogelijkheden naar de toekomst toe. Bovendien kunnen we het Natourcriterium zo opentrekken tot een daguitstap voor het ganse gezin. 's Morgens is er de wekelijkse markt en de winkels liggen op het parcours. Vorig jaar telden we 12.000 bezoekers. Dit jaar mikken we op 15.000 toeschouwers."


Om dit cijfer te realiseren, staat er meer op stapel dan enkel het criterium. Om 15 uur is er al een nieuwelingenwedstrijd, om 16.45 uur trekt een publiciteitskaravaan door de straten en om 17.45 uur worden de renners voorgesteld op het De Coninckplein. "Vorig jaar was er geen handtekeningensessie, maar wel een tijdrit. Die hebben we op vraag van onze bezoekers opnieuw ingeruild voor een handtekeningensessie met de wielergoden."


Op dinsdag 29 juli wordt het parcours afgesloten voor het verkeer om 12.30 uur. Om 19 uur weerklinkt het startschot en omstreeks 21.30 uur moet duidelijk zijn wie Marcel Kittel opvolgt als winnaar. Meer informatie op www.natourroeselare.be.