Mediamarkt België eist 125.000 euro van inbrekersbende

In de rechtbank van Brugge werden de slotpleidooien gehouden in de zaak van een 10-koppige Roemeense inbrekersbende die zware feiten pleegden in vijf vestigingen van Mediamarkt in België. De elektronicaketen vordert van hen 125.000 euro terug, of 5 maal de franchise van 25.000 euro die ze zelf moesten ophoesten omdat dit niet gedekt was door de verzekering.

Eind 2014 en begin 2015 had de bende het vooral op Mediamarkt gemunt en sloegen ze ook nog in andere winkels toe. Ze handelden telkens op dezelfde wijze: ze lieten zich na sluitingstijd opsluiten in een aanpalende winkel naast de Mediamarkt. 's Nachts gingen ze dan aan de slag met boormachines en breekijzers om een gat in de muur te kappen waarna ze in de Mediamarkt zelf telkens een enorme buit maakten. Eerst sloegen ze toe in de Mediamarkt van Oostende, waarvoor ze zich lieten opsluiten in de aanpalende fitnesszaak. Daarna kwamen nog Roeselare, Oostakker, Turnhout en Wijnegem in België aan de beurt, en Middelburg in Nederland. De totale buit bedroeg een half miljoen euro.

Bandencentrales

Naast inbraken in de Mediamarkt braken ze ook nog binnen in 20 andere zaken, zoals bandencentrales en krantenkiosken, waar ze sigaretten stalen. Gisteren werd het pleidooi gehouden voor Daniel S., de broer van kopstuk Mariusz die 8 jaar cel riskeert. "De man die hier zit, heeft niks met de feiten te maken", sprak advocaat Nadia Lorenzetti. "Het enige wat er tegen hem kan gebruikt worden is het feit dat hij anderhalve maand voor de inbraak in de Mediamarkt van Roeselare was. Maar is dat een voorverkenning? Absoluut niet. Hij staat hier enkel omdat hij familie is, en omwille van die reden kan hij niet vrijuit spreken. Hij is er niet bij betrokken, maar weet meer. Hij wil gewoon terug naar zijn gezin in Italië." Daniel S. riskeert 3 jaar cel. Vonnis op 13 juli. (JHM)