Marc Vanwijnsberghe schrijft roman over WO II in geboortedorp Deerlijk

Marc Vanwijnsberghe schreef ‘Liefde in oorlogstijden’ in amper drie maanden.
Joke Couvreur Marc Vanwijnsberghe schreef ‘Liefde in oorlogstijden’ in amper drie maanden.
Met ‘Liefde in oorlogstijden’ heeft Rumbekenaar Marc Vanwijnsberghe zijn tweede boek klaar. In amper drie maanden pende hij een roman die zich situeert in zijn geboortedorp Deerlijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “Het boek is deels fictie, deels realiteit”, zegt Marc.

Met ‘Doorbijten’ publiceerde Marc Vanwijnsberghe vorig jaar al zijn autobiografie. Het zou zijn eerste en enige boek worden. “Maar op een dag werd ik wakker en wist ik gewoon dat ik moest verder schrijven. Mijn echtgenote en ik gingen voor het eerst in veertig jaar wandelen in het Gaverdomein in Deerlijk en de muze kwam. Ik vroeg me af wat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd was en ik was vertrokken.” 

Marc was nochtans niet echt gebeten door de oorlog en bracht dan ook heel wat tijd door in de archieven van Heemkring Dorp en Toren Deerlijk. “Ook heb ik veel gediscussieerd met familie en vrienden. Hoewel het eigenlijke verhaal fictie is, moest het historische kader wel kloppen. ‘Liefde in oorlogstijden’ vertelt het verhaal van Louise Ponseele, de dochter van de conciërge van het Gaverkasteel, dat bezet wordt door de Duitsers. Ze is al jaren platonisch verliefd op de broer van haar Joodse boezemvriendin Sarah, maar kan toch niet weerstaan aan de avances van de Duitse officier Helmutt Wolf. In amper drie maanden stond het verhaal op papier. Ik heb er dagelijks aan gewerkt, van 6 tot 20 uur. Het verhaal vloeide gewoon uit mijn pen. Als ik het nu herlees, vraag ik me zelfs af of ik dit echt zelf geschreven heb. Ondertussen ben ik al bezig aan een derde boek.”

De cover van ‘Liefde in oorlogstijden’
Joke Couvreur De cover van ‘Liefde in oorlogstijden’

‘Liefde in oorlogstijden’ kost 19,50 euro en kun je bestellen op 051/20.34.70, via marc.vanwijnsberghe@skynet.be of door 25,50 euro (inclusief verzending) te storen op BE44 6528 3442 9145. Het boek wordt op 7 juni om 19.30 uur ook voorgesteld in de Deerlijkse bibliotheek. Inschrijven is noodzakelijk via bibliotheek@deerlijk.be of op 056/72.35.06. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.