Maak kennis met Sniper, het nieuwe ‘wapen’ van de politie

Danny Wyffels met Sniper.
LSI Danny Wyffels met Sniper.
Nu nog vertederend en schattig, maar over twee jaar het nieuwe ‘wapen’ van de politiezone Riho. Maak kennis met Sniper, amper zeven weken oud en de jongste telg van de hondenbrigade van de politie die in Roeselare, Izegem en Hooglede opereert. “Honden opleiden, is mijn passie”, zegt baasje Danny Wyffels.

Danny en Sniper moeten nog aan elkaar wennen, maar de eerste klik is er alvast. “Sniper koos mij, niet omgekeerd”, verrast Danny. “Ik ging drie keer naar het nest van zeven reuen en zes teven kijken. Telkens pikte Sniper mij uit. In enkele tests behaalde hij ook de beste score. Sinds donderdagochtend maakt Sniper dan ook deel uit van mijn gezin. Hij volgt mij nu al, zonder enige opleiding, op de voet zonder leiband.” 

Tomorrowland

In het gezin van Danny vindt Sniper ook vader Kaptain en oom Hero terug, twee Mechelse herders die Danny de voorbije jaren heeft opgeleid tot politie- en drugshond. “Sinds 1998 zal Sniper de zesde hond zijn die ik voor de politie zal africhten”, vertelt Danny trots. “Als specialist hondenteams zorg ik ook voor de verdere opleiding van politiehonden uit het hele land. Barry, de politiehond uit ‘De Buurtpolitie’ komt regelmatig bij mij op bezoek", lacht Wyffels. “Met honden bezig zijn, is mijn hobby, een echte passie zelfs. Ik heb dus het geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Mijn echtgenote, die een trimsalon uitbaat, steunt mij daar gelukkig in. Ik ben vaker op pad met mijn honden dan met mijn vrouw. Dankzij de honden heb ik al veel plaatsen in België gezien, maar ook in het buitenland. Ik ben zo ook al naar Rock Torhout en Rock Werchter kunnen gaan. Dancefestival Tomorrowland staat nog op de bucketlist, misschien komt het er dit jaar wel van.”

Sniper, zeven weken oud.
Politiezone Riho Sniper, zeven weken oud.

Nu moet hij eerst socialiseren, dan volgt gehoorzaamheidstraining en een opleiding bijtwerk

Hondenbegeleider Danny Wyffels

Training

Hoe schattig Sniper er nu nog uitziet, het is wel de bedoeling dat hij op termijn boeven afschrikt en mensen met minder goede bedoelingen in de pas laat lopen. “Nu moet hij eerst socialiseren, dan volgt gehoorzaamheidstraining en een opleiding bijtwerk”, legt Danny de verschillende fases van de opleiding uit. “Dat neemt al snel anderhalf jaar in beslag. Daarna volgt nog een cursus van 420 uur en een examen. Jaarlijks staat er ook nog 38 uur training gepland. Maar eigenlijk is een hond opleiden een dagelijkse bezigheid. Omdat het ook mijn hobby is, voelt dat niet aan als werken. Bij de politiezone Riho hebben de drie hondenbegeleiders ook het geluk dat onze korpschef het hondenteam erg genegen is en volop steunt.”

Danny Wyffels met Sniper.
LSI Danny Wyffels met Sniper.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilda Derboven

  Zo schattig je gaat dat heel goed sniper

 • Paul Boutsen

  Flinke hond, pak maar boeven want de politie mag alleen nog verkeersboetes uitschrijven en iemand moet toch de burger beschermen tegen dieven, inbrekers, moordenaars,...

 • Rob Hoek

  Dus Sniper krijgt geen jeugd daar bedoel ik mee niet spelen met andere hondjes. Hij moet gaan luisteren wat normaal is en daarna gelijk die cursus en dat vind ik te ver gaan. Hij moet goede jeugd hebben.. Ik heb ook een hond maar geen politie hond. Mijn hond is allemans- vriendje.

 • Sharon Vandewaetere

  Wat een schatje. Veel succes!!!