M-onkey Bar moet maand dicht

BURGEMEESTER HEEFT WEINIG VERTROUWEN IN ZAAKVOERDER

Foto JBOR
Désiré Houthaeve, zaakvoerder van jeugdcafé M-onkey Bar in de Zuidstraat, kreeg gisteren van burgemeester Luc Martens (CD&V) te horen dat zijn café een maand dicht moet na de drugrazzia van vorige week vrijdag. Houthave voelt zich geviseerd en vindt de straf te zwaar. De burgemeester heeft weinig vertrouwen in Désiré omdat hij in het verleden ook al enkele keren moest ingrijpen toen Houthaeve nog café Bizz in de Sint-Alfonsusstraat uitbaatte.

Bij een inval van de politie in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 maart werden volgens burgemeester Luc Martens op meerdere plaatsen sporen van cocaïne gevonden in de M-onkey Bar. Ook werd een klant betrapt op het bezit van het goedje. Omdat er al eerder klachten waren geweest over vechtpartijen besliste de burgemeester meteen het café te laten sluiten.

Overleg

Gisteren vond een overleg plaats tussen de burgemeester en uitbater Désiré Houthaeve, die sinds oudejaarsavond M-onkey Bar in de kelder van de vroegere Grand Bazaar uitbaat. "Ik kan pas een straf uitspreken als ik de zaakvoerder gehoord heb. Die straf moet dan bovendien nog voorgelegd worden aan het schepencollege en de gemeenteraad. Maandag valt het definitieve verdict, maar nu al kan ik zeggen dat M-onkey Bar zeker enkele weken dicht blijft. Zowel de politie als het gerecht vinden de aangetroffen situatie onaanvaardbaar en we moeten reageren", vertelt burgemeester Martens.

Loze beloftes

Désiré toonde zich tijdens het overleg bereid om enkele maatregelen te treffen, maar Martens heeft weinig vertrouwen in de uitbater. "Désiré beloofde de toiletten af te sluiten zodat hij meer controle heeft en wil ook de 'deugnieten' uit zijn zaak houden. Maar hij werkt met portiers die geen legitimatie hebben. Ik vraag me af of die veel indruk zullen maken op de agressievelingen", gaat de burgemeester verder. "Bovendien maakte hij in het verleden (Houthaeve baatte vroeger swingcafé Bizz in de Sint-Alfonsusstraat uit, dat in juni 2012 een maand moest sluiten na klachten over lawaaioverlast, nvdr) ook veel beloftes toen er hem een straf boven het hoofd hing. Later kwam hij die afspraken nooit na. Bovendien heeft hij ook nog een pak onbetaalde rekeningen en onbetaalde GAS-boetes open staan bij de stad."

Nultolerantie

"M-onkey Bar moet een maand sluiten", reageert Houthaeve zelf. "We mogen pas heropenen op 22 april. Een veel te zware straf volgens mij. De politie vond maar bij één persoon op tachtig aanwezigen drugs op zak. Ik ben ervan overtuigd dat een razzia in gelijk welk ander café hetzelfde resultaat zou hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ik recht in mijn schoenen sta en blijf er op hameren dat er in mijn café nultolerantie op drugs geldt. En mijn portiers dragen trouwens wel degelijk een badge."