Leerlingen zamelen 50 gsm’s in om er ‘Fairphones’ van te maken

De leerlingen van de VMS gingen de  gsm’s eigenhandig afgeven bij Oxfam Roeselare.
RV De leerlingen van de VMS gingen de gsm’s eigenhandig afgeven bij Oxfam Roeselare.
Onder impuls van aardrijkskundeleerkrachten Veroniek Desombere en Emmerson Roelens hebben leerlingen van de Vrije Middelbare School vijftig oude gsm’s en smartphones ingezameld. Ze hebben deze bezorgd aan Oxfam in Roeselare. 

“In het kader van de lessen duurzaamheid in het zesde jaar kwam het thema ‘urban mining’, of het recupereren van grondstoffen uit stedelijk afval, aan bod”, legt Veroniek Desombre de actie uit. “Afgedankte gsm’s zijn eigenlijk een verborgen goudmijn die onder andere goud, zilver en koper bevatten. Er is een gigantische vraag naar deze grondstoffen voor onze elektronische toestellen. Maar die grondstoffen zijn schaars, raken stilaan uitgeput en bij de ontginning worden vaak jonge kinderen ingezet. We wilden graag een steentje bijdragen en vernamen dat Oxfam afgedankte gsm’s en smartphones inzamelt om de grondstoffen te recycleren tot nieuwe toestellen. De winst van de verkoop van deze ‘Fairphones’ wordt verdeeld over sociale projecten wereldwijd.” 

Veroniek startte een inzameling op in de derde graad en collega Emmerson zette ook de jongere leerlingen aan het inzamelen. In totaal verzamelden ze zo vijftig gsm’s, die de leerlingen zelf gingen afgeven bij Oxfam Roeselare. “De boodschap die onze leerlingen meekregen, was het belang van recyclage en duurzamer kopen, als reactie tegen de wegwerpmaatschappij. Daarom gaan we het initiatief gewoon verderzetten, deze keer met de focus op afgedankte tablets.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.