Leerlingen VTI en Burgerschool vormen samen een zeilploeg

Leerlingen van de Burgerschool en het VTI vormen voortaan een zeilploeg.
RV Leerlingen van de Burgerschool en het VTI vormen voortaan een zeilploeg.
Vijf jaar na de opstart van een zeilproject in de Burgerschool wordt het project nu opengetrokken naar andere scholen. Voortaan kunnen ook leerlingen van het VTI leren zeilen. De eerste ‘gemengde’ ploeg telt zeven leden van de Burgerschool en vier van het VTI.

Lieven Boucneau heeft het zeilproject in 2015 opgestart in de Burgerschool. Het richtte zich aanvankelijk alleen op leerlingen van het BSO die bij andere initiatieven vaak uit de boot vielen. Al snel konden alle leerlingen van de school in de Kattenstraat zich inschrijven. “Stilaan rijpte het idee om het project ook open te trekken naar andere scholen”, vertelt Joost Desmet. Koen Vandeputte, preventieadviseur in het VTI en zelf een fervent zeiler, effende het pad om ook in het VTI leerlingen te werven.”

Lessenreeks

Het Burgerschool-VTI Sailing Team was een feit. “Zeven leden van de Burgerschool en vier van het VTI zullen gedurende twee jaar een leerrijke zeilervaring kunnen opdoen. Op 17 januari startte een reeks van acht lessen waarin de beginselen van het zeilen uit de doeken wordt gedaan: zeilterminologie, knopen maken, koersen en zeilstanden. Daarvoor offeren de deelnemers hun middagpauze op om samen te komen in het zeillokaal van de Burgerschool, het zogenaamde ‘zeilkot’.” 

In de lente wordt de theorie in de praktijk omgezet. “Onze uitvalsbasis is de Vlaamse Yachthaven van Nieuwpoort. Op het programma staan een oefendag op zee, deelnames aan de Cherryraces of de Nieuwpoort International Youth Regatta, interpontonwedstrijden en later ook meerdaagse tochten voor de gevorderden. Daarnaast zijn er ook leerrijke bezoeken gepland aan bijvoorbeeld de Nieuwpoort International Boat Show.” Om dit alles mogelijk te maken, zorgen de Burgerschool en het VTI voor logistieke steun. Nieuw en handig is het busje dat het VTI ter beschikking stelt.