Leerkrachten nuanceren cijfers van directie: “Scholengroep Sint-Michiel verspreidt fake news”

Dat 92,6 procent van personeel Barnum pro samenwerking is, blijkt voor interpretatie vatbaar

Roeselare Barnum
Google Streetview Roeselare Barnum
Scholengroep Sint-Michiel heeft donderdag een persbericht verspreid waarin stond dat 98,8 procent van het personeel van VISO en 92,6 procent van het personeel van Barnum voorstander was van meer samenwerking tussen beide scholen. Nu blijkt dat die cijfers toch wat genuanceerd moeten worden.

Volgens de scholengroep kregen de leerkrachten van beide scholen vier scenario’s voorgeschoteld, gaande van een scenario zonder samenwerking tot een scenario met sterk doorgedreven samenwerking. 92,6 procent van Barnum zou gekozen hebben voor een van de drie scenario’s met samenwerking. Een opmerkelijk hoog percentage. Maar wat die scenario’s precies inhouden, staat niet in het persbericht. En daar wringt het schoentje. 

De cijfers die in de kranten stonden over de fusiesteun zijn niet correct. We betreuren dat de pers zo misleid werd in deze voor ons delicate kwestie

Leerkracht die anoniem wenst te blijven

Verkeerde interpretatie

Een leerkracht legt uit: “Het eerste scenario was geen samenwerking, maar daar konden we geen stem op uitbrengen. In het tweede scenario stond letterlijk: ‘Geen samenwerking, behalve gedeeld gebruik sporthal en restaurant.’ Bij gebrek aan beter stemden veel collega’s dus op die optie. Dertig procent stemde tegen een samenwerking, maar de cijfers werden gemanipuleerd door de scholengroep. ‘Geen samenwerking, behalve een gedeelde turn-en eetzaal’ werd door hen geïnterpreteerd als samenwerking. De cijfers die in de kranten stonden over de fusiesteun zijn niet correct. We betreuren dat de pers zo misleid werd in deze voor ons erg delicate kwestie.”

Overleg

Voorzitter Jan-Vincent Lefere van de raad van bestuur van de scholengroep spreekt formeel tegen dat er sprake is van fake news, maar ontkent de inhoud van dat tweede scenario niet. “De bevraging is objectief gebeurd. We hadden drie scenario’s die telkens een bepaalde mate van samenwerking voorop stelden. Weliswaar zat daar ook een heel lichte vorm van samenwerking bij. Zelfs als de tegenstanders dat anders interpreteren, blijft de conclusie hetzelfde. Als we het tweede scenario buiten beschouwing laten, is nog altijd 63 procent voorstander van samenwerking. Los van wie voor wat gestemd heeft, blijft het signaal volgens mij duidelijk. Bovendien zijn er nog geen definitieve beslissingen gevallen. De komende weken volgt nog overleg over de scenario’s met de ouderraden, leerlingenraden, verkozen adviesorganen en schoolraden van Barnum en VISO. Hun adviezen worden aan de raad van bestuur overgemaakt. Die zal eerst deze adviezen doornemen en neemt daarna pas een beslissing.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.