Leen Sercu getroffen door borstkanker

FRACTIELEIDSTER GROEN VERDWIJNT TIJDELIJK UIT GEMEENTERAAD

Fractieleidster van Groen, Leen Sercu.
Foto Isabel Pousset Fractieleidster van Groen, Leen Sercu.
Leen Sercu (59) verdwijnt de komende maanden noodgedwongen uit de Roeselaarse gemeenteraad. De fractieleidster van Groen moet tijdelijk afhaken, omdat ze getroffen is door borstkanker. Positief ingesteld gaat ze de strijd aan. Tijdens haar afwezigheid laat Leen zich vervangen door Claus Demeersseman (26), maar ze garandeert dat ze de Roeselaarse politiek vanop de zijlijn blijft volgen.

Op 22 maart herdachten we met z'n allen de terroristisch aanslagen in Brussel van een jaar eerder. Bij Leen Sercu stond haar wereld die dag stil om een heel andere reden.


"22 maart is een dag die gegrift staat in ieders geheugen. Voor mij was 22 maart 2017 de dag waar ik toetrad tot de statistieken van een op de acht vrouwen met borstkanker", zegt Leen, die professioneel aan de slag is als verpleegkundige in Woonzorgcentrum Vincenthove. "Het gaat momenteel een beetje op en neer met mij. Alles ligt wat overhoop en soms is het moeilijk om te relativeren. Alles is onzeker. Hoe zal ik reageren op de behandeling? Zal ik wel genezen? Het wordt een zwaar jaar. Maar ik zie zoveel voorbeelden van vrouwen die er na de ziekte weer helemaal staan, levenslustig en krachtig. Dat zijn nu mijn grote voorbeelden."

Zware behandeling

Leen is ondertussen geopereerd en in mei start ze met chemotherapie. "De oncoloog zei dat er nog enkele negatieve elementen zijn, waardoor ik nood heb aan een zware behandeling van vijftien maanden. Maar tegelijk kreeg ik te horen dat ik zeker kans heb op genezing. Ik probeer positief te blijven en ook veel buiten te komen. Daar heb ik nood aan. Gelukkig word ik ook goed ondersteund door vrienden en familie."


Om zich volledig te kunnen focussen op haar gevecht met de ziekte, verdwijnt Leen tijdelijk uit de gemeenteraad. Daar debuteerde ze, direct in de meerderheid, na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. "Voor minstens zes maanden geef ik de fakkel door aan een jong talent, Claus Demeersseman", gaat Leen verder. "Ik geef mijn mandaat door met een gerust hart, al zal ik de politiek echt wel missen. Samen met Steven en Filiep zal Claus het groene gedachtegoed stevig verdedigen. En ik zal, weliswaar vanop de zijlijn, alles nauwgezet opvolgen. Ik vond het belangrijk dat er niet zomaar meegedeeld werd dat ik eventjes verdwijn wegens ziekte. Dat is zo vaag en dan gaan de mensen al snel fantaseren. Ik vind het ook gemakkelijker dat de mensen weten wat er gaande is."

Hopelijk korte duur

Claus Demeersseman vormt de komende maanden samen met Steven Dewitte en schepen Filiep Bouckenooghe de Groen-fractie. Hij legde gisteren de eed af. Claus, productiemedewerker bij Poco Loco, erfde de politieke microbe van zijn vader, OCMW-raadslid Eddy Demeersseman. "Ik hoop eigenlijk dat de periode dat ik Leen vervang, zo kort mogelijk is", reageert hij. "Niet omdat ik niet wil proeven van de gemeenteraad, integendeel. Maar dat zou betekenen dat Leen heel snel weer aan de betere hand is."