KSV Roeselare failliet verklaard wegens onbetaalde facturen: “Een mokerslag, net nu moeilijke periode voorbij leek”

KSVR op het veld van Westerlo eerder dit seizoen.
BELGA KSVR op het veld van Westerlo eerder dit seizoen.
Voetbalclub KSV Roeselare is door de Kortrijkse Ondernemingsrechtbank failliet verklaard. Zowel de club zelf als de supporters vielen dinsdag compleet uit de lucht.  Het nieuws kwam ook bij de supporters hard aan. “Hoe moet het nu verder? Niemand die kan antwoorden”, zucht Chris Verbeke van supportersfederatie Oltegoare Roeselare.

Ondertussen liet KSV Roeselare in een korte reactie weten dat de advocaten van de club alles in het werk stellen om het faillissement ongedaan te maken. Maar voetballen zit er niet in dit weekend.

De directe aanleiding voor het faillissement zou een stapel onbetaalde rekeningen bij REO Catering zijn, goed voor een uitstaande schuld van 28.283 euro. Dat verhaal wordt bevestigd door curator Yves François. “De club werd daarvoor eerder al veroordeeld, maar betaalde de schuld niet. Bovendien is de cateraar niet de enige schuldeiser. Uiteindelijk sprak de rechtbank daarom het faillissement uit, weliswaar bij verstek. Vreemd genoeg vielen veel mensen bij de club compleet uit de lucht. Dat laatste wijst erop dat de zaken bijzonder slecht opgevolgd werden en dat is op z’n zachtst gezegd zorgwekkend. Men hoopt het tij nog te kunnen keren. Of dat lukt, zullen de boeken moeten uitwijzen.”

Het management van KSV Roeselare laat ondertussen weten dat de rekening dinsdag volledig betaald is. Deze schuld is ontstaan toen KSV Roeselare nog werd bestuurd door een volledig ander management”, klinkt het in een mededeling. “Alhoewel het management intussen is gewijzigd, bestaan er nog enkele problemen die op vandaag weggewerkt worden. In deze zaak was het nieuwe management niet ingelicht door het oude management, evenmin omtrent het feit dat deze zaak vandaag werd ingeleid, wat de club tot de huidige situatie bracht. We aanvaarden dat enkele verassingen op ons pad kunnen passeren, alhoewel we nu in een gezonde financiële toestand verkeren. We zullen er dan ook alles aan doen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Het nieuwe managementteam heeft de volledige steun van de eigenaars en streeft er naar om de club op een zo professioneel mogelijke manier te beheren om KSV Roeselare zo een mooie toekomst te bieden.”

De club stelt met haar advocaten alles in het werk om dit ongedaan te verklaren. “KSV Roeselare zal dan ook verzet aantekenen en heeft vertrouwen in een goede afloop. We staan hiervoor in nauw overleg met alle betrokken partijen en zullen hier gepast en zo vlug als mogelijk verder over communiceren.”

Mokerslag

In het slechtste geval kan KSVR straks in vereffening gaan, het stamnummer verliezen en opnieuw moeten beginnen in vierde provinciale, al hoopt de club het tij nog te kunnen keren. “We hadden het gevoel dat alles eindelijk in orde zou komen na een moeilijke periode, en nu volgt deze mokerslag”, aldus woordvoerder Evert Stroobant. “Dit komt compleet onverwacht. We gaan verzet aantekenen tegen deze beslissing en hebben vertrouwen in een goede afloop. We staan hiervoor in nauw overleg met alle betrokken partijen en zullen hier gepast en zo vlug als mogelijk verder over communiceren.”

Zondagnamiddag staat normaal gezien Roeselare-Virton op het programma, maar die wedstrijd zal volgens de curator niet gespeeld worden. “Een failliete club kan niet voetballen. De club kan en zal wel nog in beroep gaan, maar tot er een uitspraak is, kan er niet getraind worden en kunnen er geen wedstrijden gespeeld worden. De kans dat een rechter nog voor dit weekend een uitspraak doet, is onbestaande.” 

Onduidelijkheid troef

Voor Chris Verbeke van supportersfederatie Oltegoare Roeselare is het nieuws een mokerslag. “Ik ben behalve supporter ook afgevaardigde van de club en niemand wist bij ons van iets. De spelers niet en de trainers niet. Mijn telefoon staat al de hele namiddag roodgloeiend, maar ook ik viel uit de lucht. Dat sommige facturen wat later betaald werden sinds de Chinese investeerder ermee ophield (KSV Roeselare werd in juli 2016 overgenomen door de Chinese zakenvrouw Xiu Li Hawken, maar die draaide vorig seizoen de geldkraan dicht - nvdr) is geen geheim, maar ze werden bij mijn weten wél altijd betaald. Of dat dacht ik toch. Een spijtige zaak. Vooral omwille van de onduidelijkheid. We hopen dat er nu zo snel mogelijk duidelijk gecommuniceerd wordt, want iedereen loopt op de toppen van z’n tenen. Hoe moet het nu verder? Niemand die kan antwoorden.”

Club op zoek naar stabiliteit

Sportschepen José Debels (CD&V) is ook bezorgd om de toekomst van de club. “Onze stad is verweven met het voetbal. Zowel op het vlak van supporters, jeugdwerking als vrijwilligers. Ik merkte al dat de club de voorbije maanden naar evenwicht en standvastigheid zocht, maar dat het een moeilijke oefening was. Er waren geruchten rond een overname, de spelerskern werd erg laat samengesteld en er was heel veel verandering op korte tijd. Laat ons hopen dat dit verhaal toch nog een goede afloop kent.”

Een vijftigtal fans trok dinsdagavond naar het Schierveldestadion om verhaal te halen. CEO Marco Manzo stond hen te woord en bevestigde dat de openstaande schuld ondertussen betaald zou zijn. Ze hoopt nu vrijdag of volgende week dinsdag aan de rechter te kunnen aantonen dat het wel in staat is zijn schuldeisers te betalen. 

De supporters van KSV Roeselare - met het Schierveldestadion in de achtergrond - waren in 2016 nog dolblij dat er Chinees geld gevonden was voor de club. Drie jaar later ziet de toekomst er een pak minder positief uit.
Foto Couvreur De supporters van KSV Roeselare - met het Schierveldestadion in de achtergrond - waren in 2016 nog dolblij dat er Chinees geld gevonden was voor de club. Drie jaar later ziet de toekomst er een pak minder positief uit.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Marie Vanhaelewijn

    De vraag is of professioneel voetbal in Roeselare financieel haalbaar is. Trouwens 24 profclubs in België is sowieso van het goede teveel. Alle economen zijn het daar over eens. Het is nu al een paar seizoenen harken om de eindjes aan elkaar te knopen. Buitenlandse investeerders wilden hun centen zien renderen. Als dat na een jaar of twee niet lukt, gaat - zoals nu de Chinese - geldkraan dicht.

  • jos Bogaerts

    Heren van Schiervelde , begin met een nieuwe lei en sticht een nieuwe club die al in Amateurklasse kan aantreden. Begint opnieuw met opgeheven hoofd en blijft nederig zoals andere Roeselaarse voetbalclub's.

  • Lieven Roels

    Geen paniek zou ik zeggen. Ploeg ga niet opnieuw moeten beginnen in 4de provinciale. Er komt wel een oplossing en dat ben ik 500% zeker