Inval is tijdelijk creatief buurthuis op Onze-Lieve-Vrouwemarkt

INVAL voorkomt de verdere verloedering van deze panden aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en wil Krottegem doen bruisen.
kos INVAL voorkomt de verdere verloedering van deze panden aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en wil Krottegem doen bruisen.
Krottegem krijgt met Inval een tijdelijk creatief buurthuis in enkele leegstaande woningen op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Inval moet een bruisende culturele ontmoetingsplek worden waar ook enkele creatievelingen een werkplek vinden. Inval voorkomt ook de verdere verloedering van de leegstaande panden.

Op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt staan enkele leegstaande woningen die eigendom zijn van de stad en die op termijn moeten wijken voor een nieuwe ontwikkeling op de site Damman-Croes en de vroegere bibliotheek De Vriendschap. Die leegstand heeft onaangename gevolgen. “De eerste sporen van inbraak, vandalisme, sluikstorten en zelfs brandstichting in de gebouwen waren al duidelijk zichtbaar”, vertellen Bart Camerlynck en Toon Wybo. “Daarom benaderden we met een aantal buurtbewoners de stad met de vraag of we een tijdelijke invulling mochten geven aan de 2 woningen, met huisnummers 38 en 40.”

Sociale organisaties

Zo werd de vzw Inval in het leven geroepen. “Met dit 100 procent apolitiek burgerinitiatief willen we de leegstaande gebouwen omvormen tot een bruisende culturele ontmoetingsplek voor Krottegem. Naast een eigen programma met muziek, kunst, culinaire activiteiten en het openstellen van de tuin wordt onze buurtstek verrijkt door de aanwezigheid van een aantal ‘vaste bewoners’, die intrekken in tijdelijke ateliers, werkplaatsen, oefenruimtes en een muziekatelier. Daarnaast zullen ook een aantal sociale organisaties die werken met kwetsbare jongeren gebruik maken van onze ruimtes om deze jongeren een zinvolle dagbesteding aan te bieden.”

Opening

Op zondag 6 oktober 2019 opent Inval voor de eerste maal de deuren. “Nu hebben we de gebouwen voorlopig voor een periode van één jaar ter beschikking. We voorzien op 6 oktober om 11.19 uur een kort officieel openingsmoment vanop ons balkon met Rekkemnaar Luc Dufourmont, bekend van de serie Bevergem, waarna de deuren openen. Er zal een bar, dj’s en live muziek zijn en iedereen is welkom.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.