In het spoor van de Poolse bevrijders: fietstochten herinneren aan bevrijding van Vlaanderen 75 jaar geleden

Fietsen in het spoor van de Poolse bevrijders. Voortaan kan het dankzij de Poolse ambassadeur Artur Orzechowki, die het initiatief nam voor de Liberation Ride. Op 14 september worden vanuit Tielt vier fietstochten langs de bevrijdingsroute van generaal Stanislaw Maczek georganiseerd. Er wordt ook een Pools dorp ingericht.

De bevrijding van Vlaanderen door de Polen in 1944 luidde het einde van de Tweede Wereldoorlog in onze streek in. Dit jaar wordt de 75ste verjaardag van de bevrijding herdacht en ook de Poolse ambassadeur wil zijn steentje bijdragen. “Al in 2017 kreeg ik het idee een sportief evenement te organiseren. De herdenking van de bevrijding moet meer zijn dan enkele plechtigheden op begraafplaatsen. Ik wil ook een boodschap uitdragen, zeker naar de jeugd”, vertelt de Poolse ambassadeur Artur Arzechowski. 

Liberation Ride

“Ik lanceerde mijn plan in verschillende steden die door de Polen bevrijd zijn en voelde overal enthousiasme. Dankzij Dirk Verbeke, voorzitter van de vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie, belandde ik bij Grinta, met wie we samen de Liberation Ride hebben opgezet. Vlamingen zijn gek op hun fiets en ook in Polen is fietsen in opmars. Ik hoop dat we van de Liberation Ride een traditie kunnen maken en zo de Poolse trots en het verhaal van de Polen die Europa in 1944 bevrijd hebben internationaal kunnen uitdragen. Dit verhaal moet levendig blijven. De gemeenschappelijke geschiedenis van Vlaanderen en Polen mag niet vergeten worden.”

Vier fietstochten

Op 14 september staan vier fietstochten op de agenda die aan de Europahal in Tielt vertrekken. “De tochten volgen zo dicht mogelijk het traject van de Poolse bevrijders”, weet projectcoördinator Pieter Vanraes. “We hebben hierbij oog voor plekken die aan de bevrijding van 75 jaar geleden herinneren.” Twee tochten zijn bedoeld voor wielertoeristen en zullen onder motorbegeleiding in groep afgehaspeld worden. “Hiervoor kunnen driehonderd fietsers zich inschrijven. Het eerste peloton fietst de bevrijdingsroute in zuidelijke richting met Poperinge, de eerste stad die bevrijd werd door de Polen, als keerpunt. Deze tocht is onze koninginnerit van 120 kilometer. De tweede groep fietst tachtig kilometer in noordelijke richting met keerpunt in Adegem, waar we welkom zijn in het Canada-Poland War II Museum.” 

Pools dorp

Daarnaast zijn er ook twee fietstochten voor gezinnen waarvoor je ter plaatse kunt inschrijven. De ene tocht van veertig kilometer gaat richting Aalter, de andere is twintig kilometer lang en gaat richting Ruiselede. Dankzij de Poolse Organisatie voor Toerisme maken de deelnemers kans op prijzen, waaronder enkele reizen naar Polen.

Wie minder sportief aangelegd is, maar zich toch even in de Poolse sfeer wil onderdompelen, is op 14 september welkom in het Pools dorp aan de Europahal. “We zorgen voor Poolse hapjes en drankjes, muziek,...”, weet Joanna Doberszuc-Toulsaly van de Poolse ambassade. “Verschillende Poolse regio’s lichten ook het thema fietsen in Polen toe en zelfs trialbiker Krystian Herba, die ambassadeur is van de fietsroute Green Velo in het oosten van Polen, komt naar Tielt met zijn fietsstunts.”

Meer info en inschrijven op www.grinta.be/nl/liberation-ride.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.