IN BEELD. Roeselaars-Colombiaans feestje dankzij Bernal op 10e Dovy Natourcriterium

Egan Bernal groet de massa bij de start van het Dovy Natourcriterium.
Joke Couvreur Egan Bernal groet de massa bij de start van het Dovy Natourcriterium.
 Roeselare lag dinsdag eventjes in Colombia. Dat allemaal dankzij het 10e Dovy Natourcriterium dat met Egan Bernal de gele trui uit de Tour de France naar Roeselare wist te halen. Tal van Bernal ’s landgenoten zakten in zijn spoor af naar Roeselare en zorgden voor een ongekende ambiance dat een hoogtepunt bereikte toen de Colombiaan ook effectief als eerste over de streep kwam. De jubileumeditie van het criterium lokte dik 30.000 wielerliefhebbers.

Roeselare kleurde dinsdag geel, blauw en rood. Egan Bernal, de winnaar van de Tour de France, bleek de ultieme publiekstrekker voor de jubileumeditie van het Dovy Natourcriterium. Niet alleen de Roeselarenaars wilden op de eerste rij staan om een glimp van hem op te vangen, ook heel wat Colombianen tekenden present. Paola Dehon en Carlos Dehon verkasten 16 jaar terug van Colombia naar België. Maar hun hart klopt nog steeds voor hun thuisland. Samen met de kinderen Filip en Mathias Dehon en Jhony Mosquera moesten en zouden zij Bernal in levende lijve zien. “Zondag hebben wij een stevig feestje gevierd. Bernal is de allereerste Colombiaan ooit die de Tour won”, vertelt Carlos. “Dat is voor ons best wel emotioneel. Zeker omdat hij ook nog maar 22 jaar is. Wat een renner, wat een prestatie! Het was voor ons eenvoudigweg een must om hier aanwezig te zijn en hem persoonlijk te feliciteren.” 

Jhony Mosquera, Filip Dehon,  Matias Dehon,  Paola Dehon en  Carlos Dehon wilden Bernal graag persoonlijk feliciteren.
Joke Couvreur Jhony Mosquera, Filip Dehon, Matias Dehon, Paola Dehon en Carlos Dehon wilden Bernal graag persoonlijk feliciteren.
Mathias Dehon krijgt een handtekening van Bernal.
Joke Couvreur Mathias Dehon krijgt een handtekening van Bernal.

Ook Lina Rojas was heel de dag in feeststemming en trok met een Colombiaanse vlag door het stadscentrum. “Colombia boven”, glundert ze. “Ik ben enorm fier als Colombiaanse en ben niet alleen. Bovendien ben ik enkele landgenoten tegengekomen die de Tour gevolgd hebben en vanuit Parijs naar Roeselare afgezakt zijn om Bernal te zien.” Sportschepen José Debels (CD&V) was onder de indruk van de Colombiaanse aanwezigheid. “Het temperament van die Zuid-Amerikanen zorgt toch wel voor een unieke ambiance in de stad. Leuk”, oordeelt hij. “Maar de organisatie wist naast Bernal ook een reeks Belgische toppers uit de Tour te strikken. Ook zij zijn overduidelijk bijzonder populair.”

Lina Rojas (links) trok met een Colombiaanse vlag en enkele landgenoten door de stad in de hoop Bernal tegen het lijf te lopen.
Joke Couvreur Lina Rojas (links) trok met een Colombiaanse vlag en enkele landgenoten door de stad in de hoop Bernal tegen het lijf te lopen.
Colombiaanse vlaggen op het Sint-Amandsplein.
Joke Couvreur Colombiaanse vlaggen op het Sint-Amandsplein.

Handtekeningen verzamelen

En inderdaad, hoewel Bernal de vedette van de dag was, kwamen heel veel mensen ook naar het criterium om Thomas De Gendt, Xandro Meurisse, Dylan Teuns, Laurens De Plus,… aan te moedigen. Lien Muylle installeerde zich al omstreeks 15 uur ter hoogte van de start met een duidelijk doel. “Ik zou dolgraag het truitje van Dylan Teuns krijgen, al denk ik dat dat moeilijk wordt”, zegt ze. “Ik heb alvast speciaal een pancarte gemaakt. Maar ik hoop ook handtekeningen te bemachtigen van onder meer Bernal en Lampaert. Ik heb truien en drinkbussen bij die ze kunnen signeren.” Ook Stefaan Deput was een man met een missie. “Ik heb speciaal een paar overuren opgenomen om van de partij te kunnen zijn”, zegt hij. “Ik verzamel handtekeningen en wil vandaag graag die van De Plus en Bernal bemachtigen. Zopas tekende Teuns al enkele foto’s wat alvast een mooie surplus is.”

Lien Mylle staat op wacht.
Joke Couvreur Lien Mylle staat op wacht.
Stefaan Deput krijgt een handtekening van Dylan Teuns.
Joke Couvreur Stefaan Deput krijgt een handtekening van Dylan Teuns.

30.000 aanwezigen

De organisatie had het de voorbije dagen en weken niet onder de markt. De opbouw voor het criterium diende vorige week te gebeuren onder een loden zon en door de val van Wout van Aert verliep ook de samenstelling van het deelnemersveld niet zo vlot. “Maar uiteindelijk kunnen we vandaag toch uitpakken met het mooiste deelnemersveld dat mogelijk was”, zegt Björn Leenknegt van de vzw Roeselare Koers. “Bovendien is het weer ideaal en de massa present. Ons criterium is de voorbije tien jaar echt uitgegroeid tot een waar belevingsevenement waar niet alleen koersliefhebbers naartoe komen.” Maar hoeveel mensen waren er dan precies aanwezig? Langs het volledige parcours stonden minstens twee rijen de renners aan te moedigen. “Wij tellen dik 30.000 aanwezigen”, aldus commissaris Bart Deknudt. “Het valt ook op dat het publiek steeds vroeger komt. Zowel tijdens de nieuwelingenwedstrijd als tijdens de retrokoers was er al vrij veel volk op de been.”

Ook Tim Declercq liet zich gewillig fotograferen.
Joke Couvreur Ook Tim Declercq liet zich gewillig fotograferen.
Bernal blijft signeren.
Joke Couvreur Bernal blijft signeren.
In het geel voor de geletruidrager.
Joke Couvreur In het geel voor de geletruidrager.
Handtekeningen verzamelen.
Joke Couvreur Handtekeningen verzamelen.
Thomas De Gendt en Egan Bernal nog even in gesprek voor de start.
Joke Couvreur Thomas De Gendt en Egan Bernal nog even in gesprek voor de start.
Op wacht voor het spektakel.
Joke Couvreur Op wacht voor het spektakel.
Een selfie met Bernal.
Joke Couvreur Een selfie met Bernal.
Ook gele petjes worden getooid met een handtekening van de geletruidrager.
Joke Couvreur Ook gele petjes worden getooid met een handtekening van de geletruidrager.
Een truitje met enkele handtekeningen.
Joke Couvreur Een truitje met enkele handtekeningen.
Yes, een handje!
Joke Couvreur Yes, een handje!
Veel volk op het Sint-Amandsplein.
Joke Couvreur Veel volk op het Sint-Amandsplein.
Jelle Wallays was er ook.
Joke Couvreur Jelle Wallays was er ook.
Yves Lampaert zet zijn handtekening.
Joke Couvreur Yves Lampaert zet zijn handtekening.
Veel aandacht voor de Tourwinnaar.
Joke Couvreur Veel aandacht voor de Tourwinnaar.
Iedereen wil wat aandacht van Bernal.
Joke Couvreur Iedereen wil wat aandacht van Bernal.
De vedette van de dag.
Joke Couvreur De vedette van de dag.



Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.