Historische gebouwen worden culturele hotspots

TER POSTERIE, DE PATERSKERK EN DE OUDE TRAMSTATIE KRIJGEN NIEUWE INVULLING

Ter Posterie.
Joke Couvreur Ter Posterie.
Stad Roeselare wil zich op vlak van cultuur, erfgoed en toerisme steviger op de kaart zetten via drie nieuwe projecten in evenveel historische gebouwen. In het najaar van 2018 opent in de Paterskerk het Museum van de West-Vlaamse Kunst, terwijl Ter Posterie als kunst- en erfgoedhuis het beste van de stad moet tonen. In de Tramstatie wordt ruimte gemaakt voor tijdelijke, thematische expo's.

Eind 2018 houdt De Directeurswoning in de H. Consciencestraat, waar regelmatig hoogstaande exposities worden georganiseerd, ermee op. Daarmee verliest Roeselare één van haar culturele parels. Maar er wordt werk gemaakt van alternatieven.


"Ten opzichte van andere Vlaamse centrumsteden hebben wij een inhaalbeweging te maken op vlak van cultuur, erfgoed en toerisme", oordeelt schepen Dirk Lievens (CD&V). In de begroting van 2018 zijn dan ook drie nieuwe projecten opgenomen.

De Paterskerk.
Joke Couvreur De Paterskerk.

Nieuwe invulling

Na de verhuis van het Wielermuseum naar het gerenoveerde Arsenaal komen de Paterskerk en Ter Posterie leeg te staan. De stad huurt de Paterskerk van De Bremstruik en geeft die tegen het najaar een nieuwe invulling.


"Het gaat om een project van een stichting rond cultureel ambassadeur Luc Glorieux dat focust op het waardevolle werk van Zuid-West-Vlaamse kunstenaars", weet Lievens. "Er is een hele generatie, denk maar aan Godfried Vervisch of José Vermeersch, enzovoort, die internationaal gekend en erkend zijn maar waarvoor er in eigen land en streek geen platform is. Glorieux zorgt via zijn netwerk voor de inbreng van de collectie die kwalitatief top is, terwijl wij de locatie en omkadering aanbieden. We willen er een permanente expo en tijdelijke projecten." De stad voorziet hiervoor 20.000 euro. In Ter Posterie, de oude post op de hoek van de Oost- en de H. Horriestraat, wordt daarentegen 120.000 euro geïnvesteerd. De centen gaan grotendeels naar het in orde zetten van het gebouw uit 1903, maar ook voor een stukje naar de herinvulling als kunst- en erfgoedhuis.


"In Ter Posterie willen we het mooiste van Roeselare tonen, dat waar de Roeselarenaars zelf fier op zijn en dat de stad uitstraling geeft. Het wordt een leuke, verfrissende plek waar we de makers van Roeselare een nest geven, waar we zowel schatten uit ons archief tonen als jonge talenten die overal te velde actief zijn."


Ook voor de Tramstatie op Krottegem, tot vrij recent nog met de sloop bedreigd, liggen er plannen en 85.000 euro op tafel. "Volgend jaar willen we in eerste instantie het dak aanpakken zodat het niet langer binnen regent. Vervolgens is het de bedoeling om er via tijdelijke expo's kleine stadsverhalen, over bijvoorbeeld de heropbouw van de Bataviawijk na de Eerste Wereldoorlog of de industriële groei in Krottegem, te brengen en unieke collecties te tonen."


Tot slot is er ook nog nieuws over het stadsarchief. Roeselare heeft een zeer volledig archief dat teruggaat tot de 15de eeuw. Vandaag liggen heel wat stukken in bewaring in Nederland en Kortrijk en her en der op de stadhuissite. Nu voorziet men 30.000 euro om op zoek te gaan naar een structurele oplossing. "Hiermee willen we tegen 2021 landen", besluit schepen Lievens.

De Oude Tramstatie.
Joke Couvreur De Oude Tramstatie.