Hacker riskeert 2 jaar cel voor cyberaanval op Crelan en website van pizzeria

Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.
Een 35-jarige man uit Roeselare stond voor de strafrechter omdat hij de website van Crelan heeft gehackt en uren offline heeft gehaald. Hij perste ook een pizzeria af door de website plat te leggen en losgeld te vragen om die opnieuw online te zetten. Verder nam hij deel aan internationale cyberaanvallen, waardoor hij vervolgd wordt voor lidmaatschap van een criminele bende. Het openbaar ministerie vraagt twee jaar cel.

Het onderzoek startte in 2014 nadat een molotovcocktail werd gegooid naar een Crelan-bankkantoor in Rumbeke. Er was weinig schade, maar de dader had per ongeluk een USB-stick laten vallen. De speurders achterhaalden de identiteit van eigenaar Brecht S. (35) uit Roeselare. Hij verklaarde dat hij wraak wilde nemen op Crelan. Zijn moeder had volgens hem driehonderdduizend euro van de bankrekening geplunderd na een echtscheiding met zijn vader en hij kreeg naar eigen zeggen geen gehoor bij de bank. Door de server van Crelan te overladen met gegevens konden urenlang geen overschrijvingen gebeuren. De bank vroeg duizend euro schadevergoeding.

Ethisch hacken

Daarnaast had hij ook meermaals de website van een pizzeria offline gehaald en vroeg hij losgeld om die weer online te zetten. De man verklaarde dat hij toen een moeilijke periode meemaakte en aan de drugs zat, waardoor hij eerder uit verveling stommiteiten begon uit te halen. Verder stelde de procureur dat er bewijzen waren dat hij deelnam aan grootschalige internationale cyberaanvallen, onder andere op de FIFA. Hij was ook lid van Anonymous Belgium en Cyber Crew. Daar ging het volgens de advocaat van de beklaagde dan weer om hacken met ethische doeleinden. Het strafwetboek verbiedt dat niet expliciet, al is de rechtspraak er niet eenduidig over.

Criminele bende

Voor het gooien van de molotovcocktail, brandstichting dus, werd hij al veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. De advocaat vroeg opnieuw een straf met uitstel omdat de man nog altijd begeleiding nodig heeft voor zijn psychische problemen en de feiten bovendien al dateren van 2014. Het onderzoek nam aardig wat tijd in beslag. Er stond overigens nog een 44-jarige Bruggeling terecht voor het bezit van hackingprogramma’s en lidmaatschap van een criminele bende die collectief cyberaanvallen pleegt. Renzo S., die via de hacker van Crelan werd opgespoord, riskeert tien maanden cel. Andere hackers konden volgens het openbaar ministerie niet worden opgespoord omdat Facebook niet wilde meewerken. Vonnis op 18 juni.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.