Georgiërs terecht voor 41 inbraken en diefstallen

Twee Georgische criminelen moesten zich gisterenmorgen verantwoorden voor maar liefst 41 feiten van inbraken of diefstallen. Het merendeel van de feiten ging over het stelen van 24 elektrische fietsen in Kortrijk, Menen, Wevelgem en Izegem.

David G. (31) en Zalli E. (40) moesten zich daarnaast ook verantwoorden voor acht woninginbraken en zeven winkeldiefstallen. Alle feiten dateren van de periode tussen 2012 en 2016. De fietsdiefstallen dateren allemaal van vorig jaar. Zo gingen ze op 27 oktober vorig jaar aan de haal met een fiets aan een school in Roeselare en op 9 november gingen ze ervandoor met twee elektrische fietsen in Wevelgem.


"Bij de inbraken gebruikte het duo telkens dezelfde methode", zei de procureur. "Ze wachtten tot de bewoners weg waren, braken het cilinderslot open en gingen ervandoor met computermateriaal en juwelen. Hun DNA werd aangetroffen in de huizen. In de winkels gingen ze er vooral vandoor met whisky. Vermoedelijk maakten beiden deel uit van een netwerk, want vlak voor en na de feiten was er erg veel telefonisch contact met een zekere Oleg."


Acht slachtoffers stelden zich gisteren burgerlijke partij en vroegen schadevergoedingen tot 4.000 euro voor hun elektrische fietsen. Volgens de advocaten van de beklaagden handelden ze alleen en pleegden ze de feiten alleen om hun alcohol- en drugverslaving te kunnen bekostigen. "Het gaat om twee sukkelaars", pleitte hun advocaat. "Ze pleegden de feiten in een roes van verslaving." David G. riskeert twee jaar effectieve celstraf. Zalli E. riskeert 18 maanden effectieve gevangenisstraf. Vonnis op 5 september. (AHK)