Generaal Maczek en verzetsstijder Simonne Brugghe krijgen eigen straat

De familie Brugghe (met tweede van links Jozef) is dolblij dat Simonne 75 jaar na datum toch erkenning krijgt.
Joke Couvreur De familie Brugghe (met tweede van links Jozef) is dolblij dat Simonne 75 jaar na datum toch erkenning krijgt.
75 jaar nadat Roeselare bevrijd werd door de eerste Poolse Pantserdivisie is de expo ‘Gepantserde Vleugels’ geopend in Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie in de Ooststraat. De tentoonstelling vertelt het verhaal over de bevrijding van Vlaanderen door de eerste Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. 

Tijdens de officiële opening werd hulde gebracht aan generaal Maczek en aan Simonne Brugghe, het Roeselaarse scoutsmeisje dat 75 jaar geleden info doorspeelde aan de Polen zodat zij de stad zonder al te veel slachtoffers konden bevrijden. Beiden krijgen een permanente herinnering in het Roeselaarse straatbeeld, ze krijgen elk een straat naar hen vernoemd. 

Burgemeester Kris Declercq en schepen Dirk Lievens (beiden CD&V) overhandigden straatnaamborden aan zowel de Poolse ambassadeur Artur Orzechowski als aan de familie Brugghe. Die hopen al jaren op erkenning van Simonne. “Ik ben echt gepakt door dit gebaar”, reageert Jozef Brugghe, de jongste broer van Simonne, die in 1987 overleed. “Het is jammer dat het 75 jaar heeft moeten duren voor die erkenning er kwam, maar het doet wel deugd.”

‘Gepantserde Vleugels kun je tot en met zondag 16 juni bezoeken in Ter Posterie, van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.