Fans dragen Froome op handen

NA-TOURCRITERIUM LOKT 26.000 WIELERFANATEN

Berten Robbe, Glenn Desplentere en Joran Vandromme waren blij met de handtekening van de tourwinnaar op een geel truitje en op de Tourbijlage van onze krant.
Jos Bogaerts Berten Robbe, Glenn Desplentere en Joran Vandromme waren blij met de handtekening van de tourwinnaar op een geel truitje en op de Tourbijlage van onze krant.
Met 26.000 toeschouwers langs het parcours was het gisteren drummen tijdens het zesde Dovy Natourcriterium. Roeselare Koerst kon dan ook toppers als Chris Froome en Nairo Quintana strikken. De gele trui uit de voorbije Ronde van Frankrijk was overduidelijk de vedette van de dag.

Het startschot van het na-Tourcriterium weerklonk pas om 19 uur, maar al vrij vroeg in de namiddag waren er enkele duizenden koersfanaten op pad in de Roeselaarse binnenstad. Voor sommige fans loonde dat, want Jeroen Vermynck liep totaal onverwachts de Colombiaanse berggeit Nairo Quintana tegen het lijf. "In De Zoete Zonde zat Quintana met z'n familie een ijsje te eten", vertelt Jeroen. "Ik sprak hem aan en vroeg of ik een foto van ons beiden mocht nemen. Hij zei onmiddellijk toe en nu ben ik de trotse eigenaar van een selfie met mijn ultieme Tourtopper. Ik heb de foto razendsnel op Facebook gezwierd en geniet nu van de vele 'likes' en jaloerse reacties."

Jeroen Vermynck kon een selfie nemen met Nairo Quintana in ijssalon De Zoete Zonde.
kos Jeroen Vermynck kon een selfie nemen met Nairo Quintana in ijssalon De Zoete Zonde.

Cartoon

Naarmate het startschot naderde, was het drummen voor een plekje langs het parcours. Zeker op en rond het de Coninckplein waar de renners aan het publiek voorgesteld werden en waar ook de start- en eindmeet lag. De Moorsleedse kunstenaar Filip Cardoen liep er vol verwachting rond. "Ik heb zelf het initiatief genomen om een portretcartoon te schilderen van Chris Froome", vertelt hij. "Die heb ik aan de organisatoren gegeven en zij hebben me beloofd om deze op het podium te overhandigen aan de winnaar van de gele trui. Ik ga straks dan ook voluit voor hem supporteren."


Froome was overduidelijk de vedette van de dag. Zodra zijn naam genoemd werd, steeg geklap en gejoel uit op het publiek en gingen de smartphones massaal de lucht in. Werkelijk iedereen wou graag een kiekje van de Tourwinnaar. Robin, Rémi en Jerome Kindt konden zelfs een handtekening van de wielergod bemachtigen. "Wij hebben de Tour op de voet gevolgd en hadden vandaag een soort van verlanglijstje mee van renners van wie we graag een handtekening wilden", vertellen de neefjes. "Daarop stonden onder meer De Gendt, Quintana, Pauwels en natuurlijk ook Froome."

Een kleine jongen slaagde erin om een handtekening te krijgen op de drinkbus van Froome.
Jos Bogaerts Een kleine jongen slaagde erin om een handtekening te krijgen op de drinkbus van Froome.

Buienradar

De organisatoren en het stadsbestuur tenslotte blikken tevreden terug. "Ik heb heel de dag angstvallig de buienradar in de gaten gehouden, maar na regen kwam er vandaag effectief zonneschijn", reageert Björn Gevaert, voorzitter van de vzw Roeselare Koerst die het startschot van het criterium mocht geven. "Dat samen met de sublieme deelnemerslijst zorgt opnieuw voor het succes. Er stonden maar liefst zo'n 26.000 toeschouwers langs het parcours. Maar het wordt moeilijk om deze editie nog eens te overtreffen qua namen", weet Gevaert.


Ook sportschepen en waarnemend burgemeester José Debels (CD&V) glom van trots. "Tourvedetten als Froome en Quintana samen met een reeks Belgische toppers naar je stad kunnen halen, is goud waard voor de uitstraling van Roeselare als wielerstad", besluit hij.

Ook Robin, Remi en Jerome Kint konden een handtekening van Froome bemachtigen.
Jos Bogaerts Ook Robin, Remi en Jerome Kint konden een handtekening van Froome bemachtigen.