Ex-jeugdspeler Club Brugge mag jaar na dood begraven worden: raadkamer beslist binnenkort over proces rond uithuiszetting

Moïse 'Lamine' Bangoura.
Hans Verbeke Moïse 'Lamine' Bangoura.
De raadkamer in Kortrijk beslist binnenkort of er een proces komt in het dossier van Lamine Bangoura, de 27-jarige man die bijna een jaar geleden in Roeselare stierf toen hij door de politie uit zijn huurwoning werd gezet. Volgens de entourage van het slachtoffer stierf Bangoura door onnodig geweld van de politie. “Onzin”, zegt de advocaat van de agenten. “Het gaat om een spijtig voorval waarbij de politie niks kan verweten worden.”
Roeselare
Tijdens de herdenkingsmars voor Lamine Bangoura heerste een gespannen sfeer.
Henk Deleu Roeselare Tijdens de herdenkingsmars voor Lamine Bangoura heerste een gespannen sfeer.

Omdat Lamine Bangoura, een ex-jeugdvoetballer van Club Brugge, al maanden de huur voor zijn OCMW-woning in de Mezenstraat niet had betaald en talloze bemiddelingspogingen niks opleverden, besloot de vrederechter een jaar geleden dat de 27-jarige man uit het huis moest gezet worden. De deurwaarder riep daarvoor de hulp in van de politie. Het gezelschap werd geconfronteerd met een ziedende bewoner die zwaar onder invloed was van cocaïne. Uit voorzorg vroeg de politie een ziekenwagen ter plaatse. Toen Bangoura bleef weigeren om het huis te verlaten, besloten de inspecteurs hem hardhandig naar buiten te brengen. Dat maakte de bewoner nog uitzinniger. Hij sloeg en schopte wild om zich heen, maar kon uiteindelijk toch overmeesterd worden. Luttele seconden later begaf zijn hart het.

De politie valt niets te verwijten. De betreurenswaardige afloop is alleen het gevolg van de houding van de overledene

Joris Van Cauter, advocaat

Politie kop van jut

Familie en vrienden van Bangoura waren vanaf dag één overtuigd dat de man gestorven was door buitensporig geweld van de politie. Dat leidde tot een stille wake, maar later ook tot een protestmars in het centrum van Roeselare. Daarbij ontstonden ook relletjes en werden vernielingen aangericht. De politie moest het ontgelden. “Onterecht”, zegt advocaat Joris Van Cauter, die de belangen verdedigt van de agenten die bij de uithuiszetting betrokken waren. “Er is tot op zekere hoogte geweld gebruikt tegen het slachtoffer, maar alleen wat strikt nodig was om de uithuiszetting af te ronden”, zegt hij. “Tijdens de interventie is geen enkele fout gemaakt, de politie valt niets te verwijten. De betreurenswaardige afloop is alleen het gevolg van de houding van de overledene. Het is dan ook onaanvaardbaar dat men in deze zaak de politie in een slecht daglicht stelt en belastert. De aanzet tot haat en geweld tegen de politie was er over.”

Tijdens de herdenkingsmars voor Lamine Bangoura heerste een gespannen sfeer.
Henk Deleu Tijdens de herdenkingsmars voor Lamine Bangoura heerste een gespannen sfeer.

10.000 euro funerariumkosten

Nu het onderzoek afgerond is, mag Lamine Bangoura begraven worden. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Eerst moeten namelijk de kosten voor het funerarium betaald worden. Die zijn opgelopen tot tienduizend euro, een som die zijn familie naar eigen zeggen niet kan betalen. Om een oplossing uit te dokteren, staat volgende week een bijeenkomst gepland met hun advocaat Tom Noyez. Die wil later de agenten voor de rechter dagen wegens onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg wegens een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg.

Tijdens de herdenkingsmars voor Lamine Bangoura heerste een gespannen sfeer.
Henk Deleu Tijdens de herdenkingsmars voor Lamine Bangoura heerste een gespannen sfeer.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunter Verleyen

  En het advocaatje gaat maar door, dit noemt men "tergend en roekeloos geding". Laat hij dan ook alle gerechtskosten dragen.

 • Jos Plessers

  Geen geld voor een huis vh ocmw?Oh ja,dat ging naar de cocaïne. De politie treft geen schuld.

 • Lucian Voinea

  op ocmw al en geen huur(sociaal woning) kunnen betalen via ocmw hulpkas ??? hier klopt toch iets niet aan heel dees verhaal...

 • René Schoeters

  Dat hij zwaar onder invloed was van cocaïne was blijkbaar een fait divers! Ooit al eens geprobeerd om tegen zo iemand op een normale manier te praten! Wat er daarna gebeurde is ondertussen ook al uit de mode, kennen de feiten niet maar gaan de boel nog wat opstoken!

 • FILIP COUVREUR

  Ja.......niet betalen daar komen vodden van , das voor iedereen hetzelfde......wel jammer dat de man gestorven is maar de agenten.de dood verwijten dat is een brug te ver........had hij betaald dan was het nooit zover hoeven te komen !