Eerste fietssnelweg in voorjaar 2018 een feit

De stad Roeselare heeft een overeenkomst met spoorwegbeheerder Infrabel beet om de fietsostrade tussen Beveren en Rumbeke te vervolledigen. De laatste broodnodige kilometer wordt begin 2018 gerealiseerd langs het spoor tussen de Koning Leopold III-laan en de TRAX-site.

Om het fietsen tussen Beveren en het centrum, en verder naar Rumbeke, te stimuleren en veiliger te maken, wil de stad al langer de ontbrekende schakel van de fietsinfrastructuur langs de spoorweg realiseren. Om het fietspad langs het spoor tussen de Koning Leopold III-laan en de TRAX-site aan te leggen, is echter een akkoord van Infrabel nodig. De spoorwegbeheerder moet immers grond ter beschikking stellen. "Na lang onderhandelen hebben we dit akkoord beet", weet mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V). "Het gaat om een overeenkomst voor negen jaar, die nadien jaarlijks verlengd moet worden. Voor het gebruik van de gronden betaalt de stad jaarlijks 2.944 euro. Voor de financiering van het fietspad doen we een beroep op het Fietsfonds, waarbij we rekenen op 100 procent subsidie. We hopen de aanleg begin 2018 te kunnen starten, zodat de fietssnelweg tegen het nieuwe fietsseizoen van 2018 een feit moet zijn."


Het fietspad wordt via een omheining afgescheiden van het spoor en er komt verlichting die oplicht wanneer mensen passeren. Op één bepaald punt zal het fietspad niet pal naast het spoor lopen, omdat Infrabel er nog een stockageplaats voorziet, voor als er materiaal nodig is bij herstellingswerken aan het spoor. (CDR)