Drugsverslaving zaakvoerder deed Zumiez ten onder gaan

Het faillissement van skatepark en -shop Zumiez in Wevelgem en skateshops Five-0 in Roeselare en Skateboetiek in Kortrijk is in grote mate veroorzaakt door de cocaïneverslaving van zaakvoerder Laurent H. (33) uit Kortrijk. Gisteren stond hij met zeven anderen voor de rechter in Kortrijk terecht voor drugshandel. Hij riskeert twaalf maanden cel en een fikse boete. "Hij speelde zijn hele vermogen en een goed draaiende zaak kwijt door zijn verslaving", aldus zijn advocaat.

De skateshop en -winkels gingen begin vorig jaar failliet. Het relaas van een aangekondigde dood, zo blijkt, want zaakvoerder Laurent H. was diep gezonken in het moeras van zijn eigen drugsverslaving. "Zijn winkel in Roeselare was op een avond open, alle lichten brandden maar er was niemand in de zaak. Vergeten af te sluiten toen hij op stap ging", schetste zijn advocaat Filip De Reuse hoe schrijnend de situatie geworden was. Dat de winkels uiteindelijk op de fles gingen na wanbeheer hoefde niemand te verwonderen. Door zijn drugsverslaving joeg hij er zijn volledige vermogen, inclusief erfenis van zijn vader, door.

Handschoen

Laurent H. kon in april vorig jaar samen met Nederlander Michael L. (30) opgepakt worden na een controle van hun wagen. De Nederlander leverde en hielp hem, net als Sauges D. (35) uit Kortrijk en M'hamed F. (61) uit Roeselare. Die laatste hield er ook nog een alternatief circuit op na om de Roeselaarse regio te kunnen bevoorraden. Daarbij leverde Jurgen H. (43) uit Roeselare aan Geert V. (49) en Olivier C. (42) uit Roeselare, die op zijn beurt doorverkocht aan M'hamed F. Zij riskeren 18 tot 37 maanden cel en fikse verbeurdverklaringen tot 80.000 euro. De leveringen van Jurgen H. aan Geert V. gebeurden in zijn vrachtwagen. De cocaïne lag er telkens op maandagavond klaar in een handschoen.

Hel

Bij hun arrestatie op 15 april vorig jaar stak er 103 gram in. H. trachtte door de drugsverkoop een centje bij te verdienen bovenop zijn povere leefgeld. Vandaag is hij naar eigen zeggen volledig clean. "Cocaïne hebben van mijn leven een hel gemaakt", besloot hij. Hij riskeert de zwaarste celstraf van 37 maanden. Vonnis op 6 januari. (LSI)