Drugsbende verkocht meer dan vijftig kilogram speed en cocaïne

Tien dealers uit de Roeselaarse regio riskeren tot vier jaar cel voor handel in speed en cocaïne. Volgens het Kortrijkse gerecht ging er meer dan vijftig kilogram drugs door hun handen. De hoofdrolspelers zaten maanden in voorhechtenis, maar vroegen de rechter gisteren hun effectieve straf tot die periode te beperken.

Het onderzoek ging op 23 maart 2014 van start toen de politie een drugsgebruiker controleerde. Hij had cocaïne en xtc op zak en verklaarde dat hij die drugs bij Steve V. (37) uit Roeselare had gekocht. Uit onderzoek bleek Steve V. vaak contact te hebben met Nick P. (29) en zijn (ex-)vriendin Kimberley M. (34) uit Roeselare.


Nick P. hield de lippen stijf op elkaar, maar gaf gisteren toe dat hij na een eerder verblijf in de cel op straat leefde en dan maar opnieuw aan het gebruiken en dealen ging. Zijn vriendin hielp daarbij. Zo zouden ze tot 58 kilogram drugs verhandeld hebben. Beiden riskeren vier jaar cel. Het openbaar ministerie wil van hen meer dan vijfhonderdduizend euro drugsgeld verbeurd verklaard zien.


De twee zijn ondertussen niet meer samen en zijn naar eigen zeggen van de drugs af. Ze vroegen de rechter een voorwaardelijke straf.


Angelo V. (35) uit Roeselare was aanvankelijk een klant van hen, maar werkte zich na enkele maanden op tot hun leverancier. In totaal verkocht V. volgens het openbaar ministerie zestien kilogram speed en cocaïne. Hij deed dat terwijl hij voorwaardelijk uit de gevangenis was vrijgelaten na eerdere veroordelingen. Momenteel draagt hij een enkelband. Ook voor hem dreigt vier jaar cel en 215.000 euro verbeurdverklaring. De tien beklaagden vlogen tijdens het onderzoek de cel in na huiszoekingen op 27 januari 2015. Bij Steve V. vonden de speurders anderhalve kilogram speed in de diepvries, bij Lesley R. (38) uit Oostnieuwkerke vijf kilogram die hij naar eigen zeggen voor V. moest bewaren. V. werkte vaak samen met Gregory L. (27) uit Roeselare, die drugs in dichtgesmolten rietjes bewaarde. Ook een koppel uit Ledegem stond terecht.


Vonnis op 24 mei. (LSI)