Drifters Poco Loco vrijgesproken omdat dag van de inbreuk niet gekend is

“Een beklaagde heeft het recht te weten wat hem ten laste gelegd wordt en wanneer”

De eigenaar van de paarse Porsche GT3 werd vrijgesproken voor driften aan de rotonde aan het bedrijf Poco Loco. Hij werd echter wel veroordeeld voor driften aan de rotonde aan het station van Roeselare.
kos De eigenaar van de paarse Porsche GT3 werd vrijgesproken voor driften aan de rotonde aan het bedrijf Poco Loco. Hij werd echter wel veroordeeld voor driften aan de rotonde aan het station van Roeselare.
Politierechter Philip Hoste heeft drie automobilisten die gefilmd werden toen ze aan het driften waren op de rotonde aan het bedrijf Poco Loco in Rumbeke vrijgesproken. Reden: de datum waarop de feiten werden gepleegd, is niet bekend. Thomas T. (29) uit Roeselare werd wel veroordeeld in een ander dossier.

De advocaten van de automobilisten halen zo hun slag thuis. Hun verdediging was gebaseerd op het feit dat in de dagvaarding de datum van de overtredingen niet was opgenomen. De feiten zouden tussen 9 januari en 10 januari 2018 gebeurd zijn. “Onze cliënten kunnen dan ook niet zeggen wie er achter het stuur zat van de auto”, stelden de advocaten. “In hun vriendenkring worden wagens wel vaker uitgeleend. Een exact tijdstip van de overtreding is daarom onontbeerlijk, al is zelfs in dat geval lang niet zeker dat onze cliënten zich kunnen herinneren wie toen reed.”

Recht van verdediging geschonden

De rechter volgde de redenering van de advocaten en sprak zowel Thomas T. (29), de eigenaar van de beruchte paarse Porsche GT3, als Thibault L. (33) en Laurent M. (28) vrij. “Door de vage tijdsaanduiding zijn de rechten van de verdediging geschonden”, argumenteert de rechter. “Een beklaagde moet met zekerheid kunnen weten wat hem ten laste wordt gelegd en wanneer. Het kan hem ook niet kwalijk genomen worden dat hij zich zo lang na de feiten niet meer kan herinneren wie er toen reed.”

Politierechter Philip Hoste sprak de drifters vrij.
Hans Verbeke Politierechter Philip Hoste sprak de drifters vrij.

Roekeloos gedrag

Thomas T., de eigenaar van de paarse Porsche, werd wel in een ander dossier veroordeeld, voor driften op de rotonde aan het station van Roeselare. In juni daagde hij de bestuurder van een BMW uit, die ook aan het driften was. “Uiterst roekeloos rijgedrag waarbij ook een voetganger in gevaar werd gebracht”, vindt de rechter. “Hoe zeer de bestuurder er ook van overtuigd is dat hij deze rijstijl perfect beheerst, toch is het niet ondenkbaar dat hij de controle over zijn voertuig kan verliezen. Hij heeft bovendien de BMW-rijder uitgedaagd tot gelijkaardig roekeloos rijgedrag.”

Hoe zeer de bestuurder er ook van overtuigd is dat hij deze rijstijl perfect beheerst, toch is het niet ondenkbaar dat hij de controle over zijn voertuig kan verliezen

Politierechter Philip Hoste

Loze belofte

Politierechter Philip Hoste noemt T. hardleers. “Hij had de politie beloofd zich koest te houden en alleen nog te driften op een circuit, maar een maand na die belofte werd hij opnieuw betrapt op roekeloos rijgedrag, toen hij op de N36 in Roeselare aan het racen was tegen een witte BMW. T. heeft een compleet gebrek aan respect voor de veiligheid van andere weggebruikers, maar ook voor de verkeersregels. Een stevig rijverbod en boete is hier dan ook op zijn plaats.” De rechter veroordeelde de eigenaar van de paarse Porsche tot een rijverbod van drie maanden en een boete van tweeduizend euro. Als hij zijn rijbewijs terug wil, zal hij eerst moeten slagen voor het theoretisch en het praktisch rijexamen en hij moet ook medische en psychologische proeven afleggen.

Lichtere straf

Maxim C., de 22-jarige bestuurder van de BMW die ook betrokken was bij het driften aan het station, werd minder zwaar gestraft. Hij kreeg een rijverbod van drie maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 1.600 euro. Ook hij moet de vier proeven afleggen. Rechter Hoste nam hem niet alleen zijn roekeloos rijgedrag kwalijk, maar ook het feit dat hij tijdens het driften de controle over zijn BMW was verloren.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Donald Deblaere

  De rechter veroordeelde de eigenaar van de paarse Porsche tot een rijverbod van drie maanden en een boete van tweeduizend euro. Als hij zijn rijbewijs terug wil, zal hij eerst moeten slagen voor het theoretisch en het praktisch rijexamen en hij moet ook medische en psychologische proeven afleggen. Toch eens goed het artikel lezen. Voor een gelijkaardig feit op een andere plaats. Hij staat voor lange tijd te voet, veel meer dan die 3 maanden

 • Lucien Switten

  Goed, en dat men zich nu maar eens bezig houdt met de echte misdadigers!

 • Lieven Cleymans

  Natuurlijk, die brave plichtsbewuste man , heeft geld voor een dure advocaat

 • Alec Verbruggen

  Bravo overheid, bravo !

 • Peter Tijdgad

  Vind een knap uitspraak van de rechtbank ! Spijtig genoeg zit hier in België vol van verraders !