Dreigbrief naar OCMW kan veertiger één jaar cel kosten

Amper een maand na de dodelijke aanslag op de luchthaven in Zaventem had een 43-jarige man uit Roeselare een dreigbrief gestuurd naar het Roeselaarse OCMW. In de brief dreigde hij met 'een aanslag zoals in Zaventem'. Koen D. moest zich gisteren voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden en riskeert twaalf maanden gevangenis en een boete van 600 euro.

De man was niet aan zijn proefstuk toe want ook in 2013 liep hij al eens een veroordeling voor bedreigingen op. Hij leerde zijn lesje niet, ook niet na de bedreigingen aan het adres van het OCMW. Enkele maanden later, op 23 december vorig jaar, kleefde hij immers een post-it op zijn stempelkaart van de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. 'Werkloosheidsuitkering tegen oudejaarsavond, anders boel', stond er te lezen. Voor het parket was de maat vol. Koen D. moest voor de onderzoeksrechter passeren op de vooravond van kerst. De onderzoeksrechter besliste evenwel om hem niet in de cel te stoppen maar onder voorwaarden vrij te laten.

Totaal ongepast

"Totaal ongepast, vooral in tijden van terreur", beoordeelde het openbaar ministerie de bedreigingen van de Roeselaarnaar. Het openbaar ministerie vroeg de rechter om een streng en duidelijk signaal. "Maar het was nooit de bedoeling die dreigementen uit te voeren", verdedigde advocaat Jasper Bolle zijn cliënt. "Hij heeft het moeilijk om gezag te aanvaarden. Misschien is een werkstraf de beste oplossing om hem te activeren op de arbeidsmarkt." Koen D. beloofde dit keer wél op het rechte pad te blijven. Vonnis op 14 juli. (LSI)