Dovy Natourcriterium viert tiende verjaardag: 10 redenen waarom je van de partij moet zijn

Vorig jaar stonden Peter Sagan, Niki Terpstra en Yves Lampaert op het podium van het Dovy Natourcriterium. Dinsdag weten we wie hun opvolgers zijn.
BELGA Vorig jaar stonden Peter Sagan, Niki Terpstra en Yves Lampaert op het podium van het Dovy Natourcriterium. Dinsdag weten we wie hun opvolgers zijn.
De Ronde van Frankrijk heeft al sinds 2010 een Roeselaars staartje. Voor de tiende keer vindt op dinsdag 30 juli het Dovy Natourcriterium plaats in het Roeselaarse centrum. Jaar na jaar lokt de organiserende vzw Roeselare Koerst duizenden mensen naar de Roeselaarse binnenstad en deze keer willen ze er een echte feesteditie van maken. Wij sommen graag tien redenen op waarom iedereen die een hart voor de koers heeft, of gewoon van een gezellig volksfeest houdt, dinsdag present moet tekenen.

Topaffiche met gele trui en Belgische smaakmakers uit de Tour

Zondag in het geel op de Champs-Elysées, dinsdag op het Dovy Natourcriterium: Egan Bernal.
Photo News Zondag in het geel op de Champs-Elysées, dinsdag op het Dovy Natourcriterium: Egan Bernal.

Vzw Roeselare Koerst strikte de voorbije jaren telkens kleppers van formaat voor hun Natourcriterum. Zo kwamen onder meer Peter Sagan, Chris Froome, Nairo Quintana, Greg Van Avermaet en Marel Kittel aan de start. Ook dit jaar willen ze stevig uitpakken. De eerste naam die ze vorige week losten, zijnde Wout van Aert, was direct een schot in de roos. Maar helaas kwam van Aert ten val. De organisatie liet zich daarentegen niet kisten en bleef onderhandelen met een straf resultaat tot gevolg. Niemand minder dan gele trui Egan Bernal en zijn ploegmakker Jonathan Castraviejo komen dinsdag aan de start. Daarnaast telt de deelnemerslijst tal van Belgische smaakmakers uit de Tour de France. De eerste om contracten te tekenen waren Thomas De Gendt, wiens ontsnapping en daaruitvolgende etappewinst op 13 juli in de achtste etappe  nog altijd tot de verbeelding spreekt, en Tourdebutant Xandro Meurisse die zich de beste Belg in het algemeen klassement van de Tour mag noemen. Ook Dylan Teuns,  winnaar van de bergetappe naar La Planche des Belles Filles, en meesterknecht Laurens De Plus die in Frankrijk heel wat werk verzet voor Steven Kruijswijk zullen present zullen. Verder zegde ook streekgenoten Yves Lampaert uit Ingelmunster, Stadenaar Jelle Wallays en Tim Declercq uit Izegem zegden toe samen met nog heel wat andere namen. 

Natourcriterium op kindermaat

Kinderen kunnen hun eigen criterium fietsen op een behendigheidsparcours.
Jos Bogaerts Kinderen kunnen hun eigen criterium fietsen op een behendigheidsparcours.

Speciaal voor het Natourcriterium tovert KOERS. Museum van de Wielersport aan het Polenplein de parkeerplaats naast het museum om tot een groot oefenterrein. Tijdens Natour4Kids kunnen kinderen tot 12 jaar er samen met hun (groot)ouders doorlopend tussen 10 en 16.30 uur terecht met hun fiets. Onder begeleiding van de Vlaamse Wielerschool krijgen de jonge renners-in-wording de kans om hun skills te oefenen op het fietsbehendigheidsparcours. Gelijktijdig kan je er tussen 14 en 16 uur ook je fiets gratis laten labelen met je rijksregisternummer.

Win je VIP-arrangement

Graag als VIP naar het Natourcriterium? Dat kan, en zelfs helemaal gratis. Spot de Volvo Automobilia promowagen van het Natourcriterium, maak er een herkenbare selfie mee, surf naar de Facebookpagina ‘Natourcriterium Roeselare’ en post je foto er als reactie op hun bericht van 1 juli. Tag vervolgens Volvo Automobilia in het bericht. En like ten slotte ook de Facebookpagina Natourciterium Roeselare. De winnaar wordt via lottrekking door een onschuldige kinderhand gekozen en op maandag 29 juli persoonlijk verwittigd. Liever niet afhankelijk van het lot? Er zijn nog VIP-tickets te koop via de website.

Parkeerboete? Neen!

Het Natourcriterium is op zich al gratis, en je kan het prijskaartje nog drukken. Toeschouwers kunnen gratis parkeren op parking Expo – P2 en vervolgens zo’n 20 minuutjes via de Mandel en het stadspark naar het centrum wandelen. Daarnaast is er in samenspraak met NV Parkeren Roeselare vanaf 13 uur geen controle op betalend parkeren in het stadscentrum. De Wallenparking en de parkeerplaats onder het station zijn trouwens steeds vlot bereikbaar tijdens het event. De parkeerplaats onder De Munt is vanaf 12 uur niet meer bereikbaar voor in- en uitrijden. Het stadscentrum wordt vanaf 13 uur gedeeltelijk afgesloten, maar blijft steeds bereikbaar via de Diksmuidsesteenweg, de Meensesteenweg en de Zuidstraat.

KOERS. Museum van de Wielersport gratis te bezoeken

KOERS. Museum van de Wielersport is op dinsdag 30 juli gratis te bezoeken van 10 tot 17 uur. Kinderen kunnen er hun wielerhart ophalen met een zoek- of belevingstocht. Na je bezoek honger of dorst? Geen koers zonder bevoorrading! Kleine en grote hongertjes worden gestild in het KOERSkaffee.

Terug in de tijd dankzij BK Retrokoers

Wollen truitjes, worstenhelmen en fietsen uit de tijd van toen. Het hoort er allemaal bij tijdens het BK Rodenbach Retrokoers.
Joke Couvreur Wollen truitjes, worstenhelmen en fietsen uit de tijd van toen. Het hoort er allemaal bij tijdens het BK Rodenbach Retrokoers.

Liefhebbers van het retrogebeuren komen op dinsdag 30 juli vanaf 16 uur aan hun trekken met het BK Rodenbach Retrokoers. Even keren ze terug naar het tijdperk van Defraeye, Merckx en Anquetil en dat dankzij wagens uit vervlogen tijden, antieke koersfietsen, gebreide koerstruien, worstenhelmen met koerspetjes, een rijdende fanfare en andere zaken die een retrobeleving uit vervlogen tijden geven. Het heerlijk ouderwets criterium start om 16.30 uur ter hoogte van het Coninckplein. Voorafgaand is er nog een voorstellingsronde om 16 uur.

Meer dan criterium alleen

Nog meer leuks voor wielerliefhebbers. Voorafgaand aan het criterium is er 30 juli om 15 uur een wedstrijd voor nieuwelingen. Daarnaast wagen de toppers die ook het criterium rijden zich eveneens aan een tijdrit. Dat vanaf 18 uur. Het startschot van het Natourcriterium wordt uiteindelijk om 19 uur gegeven aan het Coninckplein.

Op armslengte van wielergoden

Traditioneel is de massa present voor de voorstelling van de renners.
VDB Traditioneel is de massa present voor de voorstelling van de renners.

Net voor het criterium, waarbij 50 ronden van twee kilometer worden gereden, krijg je de kans om de koersvedetten van wel heel dichtbij te zien. Om 18.30 uur worden ze namelijk voorgesteld op het podium op het Coninckplein. Voor wie het nog wat persoonlijker mag, raden we aan om richting Teerlingstraat te trekken. Dat is de ideale plek om handtekeningen van de renners te verzamelen.

Perfecte dag voor een familie-uitje

Dat de koers op dinsdag 30 juli even oppermachtig is in Roeselare is nu al duidelijk. Maar er valt die dag wel meer te beleven in de Rodenbachstad. Zo kan je ’s morgens terecht op de dinsdagmarkt. En ook de handelaars van de centrumstraten zullen je maar al te graag hun laatste soldenartikelenaanprijzen tonen. Roeselare echt ontdekken? Dan zijn de Zomerzoektochten van Gezinssport Vlaanderen hiervoor misschien wel de perfecte formule. De start hiervan ligt bij Toerisme Roeselare, ondergebracht in KOERS. Museum van de Wielersport.

Als eerbetoon aan onze eigen Tourhelden

Onder meer in 1981 kaapte Freddy Maertens de groene trui weg.
Belga Onder meer in 1981 kaapte Freddy Maertens de groene trui weg.

Vandaag rijdt er dan misschien wel geen enkele Roeselaarse renner mee in de Tour, in het verleden kleurden inwoners van de Rodenbachstad meermaals de Ronde van Frankrijk. Zo won Odiel Defraeye als eerste Belg ooit de Tour in 1912. Freddy Maertens pakte op zijn beurt in de jaren ‘70 drie groene Tourtruien en schreef 15 Touretappes op zijn naam. Ook om even stil te staan bij hun prestaties kan je dinsdag terecht op het Natourcriterium.

Meer op natourroeselare.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.