Dovo neemt 750 kg bommen in beslag

ZEVENTIGER VERZAMELDE AL TIENTALLEN JAREN OORLOGSMUNITIE

Rudy Soen uit Zonnebeke verzamelt ook oorlogsmunitie en kreeg in februari ook al Dovo over de vloer, maar mocht zijn collectie grotendeels - op wat kogels na - houden.
JVK Rudy Soen uit Zonnebeke verzamelt ook oorlogsmunitie en kreeg in februari ook al Dovo over de vloer, maar mocht zijn collectie grotendeels - op wat kogels na - houden.
Noël Vandycke (74) uit Rumbeke is zijn collectie oorlogsmunitie kwijt. Ontmijningsdienst Dovo nam maandagavond bijna zijn hele verzameling, waar hij tientallen jaren aan spaarde, mee. "Zogezegd omdat hier gevaarlijk spul lag, maar alles is perfect veilig", zegt Vandycke.

Ontmijningsdienst Dovo en de politie vielen maandagavond binnen in de woning van Noël Vandycke en zijn echtgenote Agnes Rosseel (79) in de Koestraat in Rumbeke. "Ze hadden een huiszoekingsbevel bij. Ik besefte meteen dat tegenstribbelen geen zin had." De 74-jarige bewoner werd meegenomen voor ondervraging. Later die avond mocht hij weer beschikken. Of hij zich later voor de rechtbank zal moeten verantwoorden, valt nog af te wachten. "Ik zou niet weten waarom dat zou gebeuren", zegt de zeventiger. "Ja, ik heb een mooie collectie munitie, onder andere uit de Eerste Wereldoorlog. Maar alles is perfect veilig. Je denkt toch niet dat ik mijn eigen lijf en leden ga riskeren door gevaarlijk spul op te slaan in mijn woning? Dat zou toch al te gek zijn?"

In deze woning in de Koestraat in Rumbeke nam ontmijningsdienst Dovo 750 kilogram oorlogsmunitie mee.
JVK In deze woning in de Koestraat in Rumbeke nam ontmijningsdienst Dovo 750 kilogram oorlogsmunitie mee.

Levenswerk

De militairen van Dovo hadden maandag de hele avond werk om de 750 kilogram oorlogsmunitie - obussen, hulzen, granaten, maar ook een aantal vuurwapens - op te laden in hun vrachtwagen. De voorraad werd overgebracht naar het Kwartier Steenstraat in Langemark-Poelkapelle, waar het zal worden geïnventariseerd. Gevaarlijk spul wordt vernietigd, in het beste geval krijgt Noël Vandycke de rest terug. "Mijn vrouw was er getuige van hoe alles werd opgeladen. De militairen gingen uiterst zorgvuldig tewerk, maar twijfelden soms of iets al dan niet zogezegd gevaarlijk was. Tegenstribbelen was geen optie, bij zo'n huiszoeking ben je geen baas meer in eigen huis", zucht de Rumbekenaar, die vroeger zelf obussen onschadelijk maakte. "Mijn collectie is het werk van tientallen jaren, veel mensen weten dat. Maar blijkbaar is er nu dus een probleem. Er zit niets anders op dan af te wachten."

Dierenwelzijn

Vandycke is niet de eerste in Zuid-West-Vlaanderen bij wie oorlogsmunitie in beslag werd genomen. Eind februari gebeurde dat ook al bij landbouwer Geert Quaghebeur in Langemark en bij verzamelaar Rudy Soen in Zonnebeke. Bij Quaghebeur nam Dovo vierduizend stukken in beslag, bij Rudy Soen wat kogels. "Ik heb me dan ook met hand en tand verdedigd, want mijn collectie is prima in orde", verzekert Soen. "De zaken waar discussie over bestond, heb ik vrijwillig afgestaan. Van de rest moesten de militairen afblijven."


Net als Quaghebeur heeft de Zonnebekenaar sindsdien niets meer gehoord over de zaak. "Het onderzoek is nog niet afgerond", zegt de Ieperse parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet. "Dat onderzoek spitst zich uiteraard vooral toe op de inbeslagnames in Langemark. Dat op het landbouwbedrijf ook enkele inbreuken op het vlak van dierenwelzijn en milieu werden vastgesteld, vertraagt de afhandeling van het dossier."