Donderdag al uitspraak over mogelijk faillissement KSV Roeselare, want vrijdag is er match

Advocaat Johan Vynckier (rechtop) behartigt de belangen van KSV Roeselare. De man die neerzit links vooraan is curator Yves Francois.
Hans Verbeke Advocaat Johan Vynckier (rechtop) behartigt de belangen van KSV Roeselare. De man die neerzit links vooraan is curator Yves Francois.
De rechter velt donderdag een vonnis over het verzet dat KSV Roeselare aantekende tegen het faillissement dat vorige week werd uitgesproken. Er zijn 147 schuldeisers bij Roeselare, 15 daarvan dagvaardden de club. “Eind augustus hebben we een kapitaalinjectie gekregen van 1,2 miljoen euro, het geld om onze schuldeisers te betalen is er”, pleitte advocaat Johan Vynckier voor de club. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het vonnis dat KSV Roeselare failliet verklaarde, dateert van vorige week dinsdag. Toen was er van de club niemand aanwezig. “De rechtbank was bij het uitspreken van dat vonnis niet volledig geïnformeerd over de huidige toestand van de club”, pleitte advocaat van de club, Johan Vynckier. “Op de dag van de uitspraak stond er ruim 1,2 miljoen euro op de rekening van de club, de schulden konden dus wel degelijk betaald worden. We waren er vorige week niet omdat de dagvaarding niet bij de juiste persoon is terechtgekomen. Het is fout gelopen bij de overdrachtswissel tussen de vorige manager Brian Tevreden en de nieuwe, Marco Manzo, die op 29 juli werd aangesteld. In totaal bedraagt de openstaande schuld iets meer dan 500.000 euro. We kunnen die schuld nu aflossen. Manzo wilde na zijn aanstelling zo snel mogelijk alle schulden aflossen. Hij was ermee bezig, maar werd in snelheid gepakt.” De schuld aan REO Catering, zo’n 28.000 euro, is vorige week dinsdagnamiddag meteen betaald geweest. “We wisten niet dat er al uitspraak was”, zegt Johan Vynckier. “Die betaling was ongeldig, zo bleek later. Ondertussen stortte de club zo’n 60.000 euro op mijn advocatenrekening die meteen kan gebruikt worden om schulden af te betalen.” De advocaat van REO Catering stelde dat zijn cliënt niet langer aandringt op het faillissement. “We hebben ondertussen de zekerheid gekregen dat we ons geld zullen zien, ik heb daar alle vertrouwen in”, zei meester Tom Noyez.

De handelsrechtbank in Kortrijk behandelt het verzet tegen het faillissement van voetbalclub KSV Roeselare.
Hans Verbeke De handelsrechtbank in Kortrijk behandelt het verzet tegen het faillissement van voetbalclub KSV Roeselare.

2 miljoen euro verlies

Curator Yves Francois was scherp voor voetbalclub KSV Roeselare. “Er is een duurzame staking van betaling. Maar liefst 147 leveranciers werden niet betaald. Enkelen wensen geen krediet meer te geven. Ik heb ook nu nog geen duidelijk zicht op de schulden van de club, want ik heb twee verschillende lijsten met de schuldeisers. Bovendien zijn er ook enkele opvallende zaken. Zo is AZ Delta al acht jaar niet betaald geweest, de oudste factuur dateert van 31 december 2011. En waarom wordt men niet betaald als er toch genoeg geld is? De club betaalt wel de kosten die nodig zijn om te kunnen voetballen. De spelers en de bond zagen hun centen. De huur en de bedrijfsvoorheffing werden ook betaald. Al de rest bleef in de kou staan. De jaarrekening van vorig jaar werd zelfs niet neergelegd, daarmee komen ze nu af op zitting. Wat blijkt: vorig jaar maakte de club ruim twee miljoen euro verlies!” Advocaat Johan Vynckier van KSV Roeselare legt uit hoe het komt dat bepaalde schuldeisers langer moesten wachten op hun geld. “Het nieuwe management is niet meteen blind iedereen beginnen te betalen, ze wilden eerst de gemaakte schulden checken. Daarbij zijn wel prioriteiten gesteld om het voortbestaan van de club te garanderen. Vlak na de kapitaalinjectie zijn ze begonnen met leveranciers te betalen aan een sneltempo, maar nog niet alle leveranciers werden betaald.”

Rechts op de foto: Yves Olivier, voorzitter van KSV Roeselare, naast hem zit de nieuwe Braziliaanse CEO, Marco Manzo.
Hans Verbeke Rechts op de foto: Yves Olivier, voorzitter van KSV Roeselare, naast hem zit de nieuwe Braziliaanse CEO, Marco Manzo.

Vroeg vonnis

Afgelopen weekend moest KSV Roeselare vanwege het faillissementsvonnis forfait geven tegen Virton. Sportadvocaat Johnny Maesschalck drong dan ook in naam van de club aan bij de rechter om vaart te zetten achter de zaak. “Vrijdag staat de volgende wedstrijd gepland tegen Lokeren. De kalendermanager moet 25 uur voor de wedstrijd weten of hij kan doorgaan of niet.” Als een club drie keer forfait moet geven, dan mag ze namelijk niet meer aantreden in de competitie, degradeert ze het volgend seizoen en start ze met negen punten achterstand. Een horrorscenario dat de club uiteraard wil vermijden. Enkele supporters die de zitting mee volgden, begrijpen vooral niet hoe het zo ver is kunnen komen. De rechter toonde begrip en velt een vonnis uitzonderlijk vroeg, nu donderdag om 15.30 uur. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Beelaert

  In België kan alles,hoeveel ploegen zijn er niet al geweest die via het"BAS" moeten procederen om toch maar hun licentie te kunnen krijgen.Niet alleen Roeselare heeft problemen in 1B,hoe kan je in die competitie overleven ??

 • emile lyssens

  Ik ken een ploeg die wel failliet is verklaard wegens dezelfde betalingsfratsen en nu terug in 1b voetbalt.Voor Roeselare la meme chose dan.

 • Marcel Caers

  Hoe komen ze hier aan een licentie ?

 • Bert Verplanken

  Er klopt iets niet aan het verhaal van KSV Roeselare. Hoe kan je nu al 8 jaar schulden hebben en het steken op een overdracht tussen managers. Vorig jaar geëindigd met schulden dit jaar een kapitaalsinjectie die de schulden van het jaar ervoor niet dekt. Er klopt gewoon iets niet aan het verhaal.

 • Jacques Hillaert

  Maar hoe kan dit nu, niet spelen en 3 punten gratis op het conto van Virton en wel spelen voor de punten tegen Lokeren ….. raar