Dit is de Chef van het Jaar

GAULT&MILLAU BELOONT TIM BOURY (33) MET PRESTIGIEUZE TITEL

Tim Boury (33) van restaurant Boury met zijn award na de voorstelling van de nieuwe editie van de culinaire gids Gault&Millau.
Belga Tim Boury (33) van restaurant Boury met zijn award na de voorstelling van de nieuwe editie van de culinaire gids Gault&Millau.
De culinaire gids Gault&Millau heeft Tim Boury (33) van restaurant Boury uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2017. "Dit is een heel mooie beloning voor de keuzes die we dag na dag maken", glundert de jonge kok.

Dat Tim Boury een krak is in de keuken weten we al langer. Met een Michelinster op zak en een score van 17/20 in de gids van Gault&Millau eist hij zijn plaats op in de wereld van de topgastronomie. Gisteren werd hij door Gault&Millau uitgeroepen tot 'Chef van het Jaar', drie jaar nadat ze hem tot Jonge Topchef van Vlaanderen bekroonden. De dertiger treedt zo meer dan ooit in de voetsporen van culinaire kleppers zoals Kobe Desramaults, Peter Goossens, Filip Claeys en Sergio Herman. Bij de culinaire gids was er niets dan lof. "Enkele jaren geleden was Tim al Jonge Chef van het Jaar, en wij hebben ons toen niet vergist: hij is blijven evolueren", aldus redactiedirecteur Philippe Limbourg. "Vandaag ontplooit hij zijn talent in een uitzonderlijk kader, geholpen door een sterk, efficiënt team in zowel de keuken als de zaal. Zijn gerechten zijn een schot in de roos, zonder het wiel opnieuw te willen uitvinden. Plezier en smaak. Twee essentiële kwaliteiten voor een Chef van het Jaar."

Stapels awards

Bloemen dus voor Tim, én voor zijn equipe. Een mooie bekroning na toch wel een bijzonder zwaar jaar. Restaurant Boury verhuisde van de Diksmuidsesteenweg naar een historische villa op de Rumbeeksesteenweg die naast het restaurant ook gastenkamers en een businesslounge herbergt. Al nam die nieuwe start Boury geen wind uit de zeilen. Zo won hij, aan de zijde van burgemeester Kris Declercq (CD&V), vorige maand nog de Kitchen Battle, sleepte hij eerder dit jaar ook al een award in de wacht op het prestigieuze landentornooi Native Cooking in Denemarken en werd zijn souschef Dean Masschelein tot Beste Belgische Hopscheutenkok gekroond. En nu dus de ultieme titel van Gault&Millau.

Niet verwacht

"Chef van het Jaar. Ik kan het amper geloven en had het absoluut niet verwacht", reageert Tim. "Uit zoveel collega's, waar ik zelf tonnen respect voor heb omwille van hun talent en creativiteit, werd ik gekozen. Dit is echt een super erkenning, een heel mooie beloning voor de keuzes die we dag na dag maken. Als jonge chef maak ik deel uit van een generatie die zichzelf en elkaar steeds uitdagen om de eigen grenzen te verleggen. En het is net die vibe die mij gebracht heeft tot waar ik nu sta. Die vibe, maar natuurlijk ook de steun en hulp van vele anderen met dezelfde passie." Die anderen zijn onder meer Inge Waeles, de echtgenote van Tim en de gastvrouw van Boury, en uiteraard het volledige team. "Zonder hen zijn we niets, en samen realiseren we een totaalbeleving. Dit geeft echt een enorme boost", aldus Tim, die gisteren na de lancering van de nieuwe Gault&Millau in Edegem nog een galadiner voor 600 personen verzorgde.


Of Boury ook een tweede Michelinster binnenrijft, wordt bekendgemaakt op 21 november. "Ik zal er niet wakker van liggen. Eerst zullen we genieten van deze erkenning", lacht de jonge kok.