De perfecte bril voor ieders gezicht

PRIMEUR IN VLAANDEREN: OP MAAT GEMAAKTE 3D-GEPRINTE BRIL

Filip Van Heghe, met 3D-geprinte bril, bij zijn 3D-borstbeeld.
Foto Couvreur Filip Van Heghe, met 3D-geprinte bril, bij zijn 3D-borstbeeld.
Als allereerste optiek in Vlaanderen lanceert Optiek Roeselare langs de Sint-Amandsstraat, voorheen Optiek Van Heghe, de op maat gemaakte 3D-geprinte bril. Zo passen ze een mouw aan het feit dat niemands gezicht perfect symmetrisch is waardoor een bril nooit 100% perfect zit.

27 jaar al is Filip Van Heghe aan de slag als opticien. Ervaring genoeg dus om te weten dat een bril bij sommige mensen voor de nodige irritaties zorgt. De montuur zakt af, duwt achter de oren of op de neus, ... "Een traditionele bril kan vrij goed aangepast worden naar het gezicht van de drager", vertelt Filip. "Maar 100% correct zit die nooit. Wij zijn al enkele jaren op zoek naar een oplossing hiervoor, naar een meerwaarde. Vanaf vrijdag 5 oktober starten we met een nieuw concept en bieden we de perfecte bril voor eenieders gezicht."


Van Heghe deed heel wat opzoekingswerk omtrent maatwerk bij brilmonturen en kwam terecht bij het jonge Nederlandse bedrijf Roger Bacon. Zij zijn al actief in Nederland en Amerika, en nu ook voor het eerst in Vlaanderen. "Samen bieden we de allereerste 100% op maat gemaakte 3D-geprinte (zonne)bril aan", gaat Filip verder.

Scan van hoofd

"Concreet maken we met een tablet eerst een 3D-scan van het hoofd van de klant. Dit duurt nog geen minuut. De computer maakt een perfecte digitale kopie die vervolgens gebruikt wordt als model om monturen te passen. We hebben een ruim assortiment, van traditioneel tot hypermodern, en elk half jaar worden nieuwe modellen gelanceerd. Dit vanuit Roger Bacon zelf maar er zijn ook samenwerkingen met designers. De klant kiest z'n favoriete model en de gewenste kleur en al die info wordt naar het labo gestuurd. Daar wordt de bril volledig op maat in 3D-geprint in polyamide, een zeer duurzaam en licht materiaal. Tijdens het productieproces wordt de klant regelmatig up-to-date gehouden per mail en na twee weken is de bril, inclusief hoogtechnologische glazen, klaar. Als de klant zijn nieuwe bril komt oppikken, zit die direct perfect. Leuk extraatje is dat we aan de binnenkant van de bril ook een naam of boodschap kunnen aanbrengen."


Het ultieme voordeel van de op maat gemaakte 3D-geprinte bril is het draagcomfort. "Het is de bedoeling dat men vergeet dat men een bril op heeft. En het kost niet meer dan een gemiddelde kwaliteitsmontuur. Bovendien heeft elke bril een unieke code waardoor je kan rekenen op een zeer goeie service als er iets mankeert, ook in het buitenland."


Gelijktijdig met het nieuwe concept, dat men aanbiedt naast het klassieke gamma kwaliteitsmonturen, lanceert Filip een volledig vernieuwde winkel met een nieuwe naam: Optiek Roeselare. "Een nieuw verhaal verdient een nieuwe naam", vindt hij. "Bovendien wou ik zo graag de band met Roeselare versterken. De op maat gemaakte 3D-geprinte bril als Vlaamse primeur kan ook onze stad extra op de kaart zetten."