De meiboom staat op Roobaertpark: eerste bewoners worden eind dit jaar verwacht

Eerste huizen van megaverkaveling met 1.013 woningen zijn een feit

De mei werd met de kraan op het dak van de eerste ruwbouwwoning gezet.
Joke Couvreur De mei werd met de kraan op het dak van de eerste ruwbouwwoning gezet.
De mei is gezet op de ruwbouw van de eerste huizen van het Roobaertpark op de grens van Roeselare en Hooglede. Gelijktijdig werd ook het straatnaambord van de Albert Biesbrouckstraat onthuld. De eerste bewoners worden eind dit jaar verwelkomd. Binnen vijftien jaar zal Roobaertpark 1.013 woningen tellen, waarmee de wijk ongeveer even groot wordt als Oekene.

“Het is weinigen in Vlaanderen gegeven om nog een gebied van veertig hectare voor duizend woningen aan te snijden”, zegt schepen Nathalie Muylle (CD&V). “De wijk, goed voor 780 woningen in Roeselare en 233 in Hooglede, zal ongeveer even groot zijn als deelgemeente Oekene. De principes rond duurzaamheid die we vastgelegd hebben voor Roobaertpark trekken we ondertussen door naar andere nieuwe verkavelingen. Zo moet er veel groen aanwezig zijn, in dit geval gaat het om vier hectare op Roeselaars grondgebied. Alle woningen worden ook aangesloten op het warmtenet, een primeur voor Vlaanderen. Het is ook de eerste keer dat huishoudelijk afval ondergronds opgeslagen zal worden en de eerste keer dat er gewerkt wordt met deelparkeren in parkeergarages. De waterbuffering moet voldoen aan de strengste normen die ooit in Roeselare werden opgelegd en op vlak van mobiliteit hebben zwakke weggebruikers altijd voorrang.”

De eerste straat in Roobaertpark wordt de Albert Biesbrouckstraat, een verwijzing naar de ereburgemeester die van 1977 tot 1981 de Roeselaarse burgemeesterssjerp droeg.
Joke Couvreur De eerste straat in Roobaertpark wordt de Albert Biesbrouckstraat, een verwijzing naar de ereburgemeester die van 1977 tot 1981 de Roeselaarse burgemeesterssjerp droeg.

Gemeenschapsgebouw

Duizend woningen kan leiden tot een architecturale kakofonie, maar ook daar heeft het stadsbestuur aan gedacht. “We gaan niet voor eenheidsworst, maar hebben wel enkele richtlijnen opgesteld, zodat architectuur en omgeving elkaar versterken en waarbij de keuze van materialen en kleuren rust moet uitstralen.”

Binnen de verkaveling is ook één hectare ingekleurd voor gemeenschapsvoorzieningen. De invulling is nog niet duidelijk. “Wordt het een school, een polyvalente zaal of sportterreinen? Alles is mogelijk”, weet schepen Muylle. “Het is de bedoeling dat we samen met de bewoners bepalen hoe die hectare wordt ingevuld.”

Drie aanvragen

Momenteel zijn er in Roeselare drie verkavelingsaanvragen goedgekeurd: aan Lapeirre Woningbouw, Durabrik en Matexi. In een eerste fase bouwen Lapeirre en Durabrik 95 eengezinswoningen en realiseren ze drie parkeergarages en een deeltuin. De ruwbouw van de eerste van 29 huizen van Lapeirre is klaar. Durabrik start de werken nog dit jaar. Matexi heeft dan weer een vergunning op zak voor 195 loten, waarvan 22 voor stapelwoningen. Ook de bouwheren vinden Roobaertpark een apart project. “Ik ben zelf geboren op de Godelieveparochie en mijn vader woont er nog altijd”, zegt Isabel Lapeirre van Woningbouw Lapeirre. “Daarom alleen al is Roobaertpark speciaal voor ons. Eerder werkten we al aan zulke duurzame verkavelingen in steden als Gent, maar nu - als klein, maar dapper familiebedrijf - mogen meewerken aan zo’n verhaal in eigen stad is toch bijzonder.”

Er wordt gewerkt met deelparkings, ook voor fietsen.
Lapeirre Er wordt gewerkt met deelparkings, ook voor fietsen.
Roobaertpark wordt een groene verkaveling.
Lapeirre Roobaertpark wordt een groene verkaveling.
Lapeirre
Roobaertpark wordt een groene verkaveling.
Lapeirre Roobaertpark wordt een groene verkaveling.
Lapeirre
Lapeirre
Lapeirre
LapeirreReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.