Danskampioene Lana Verkest is Europees gezicht van Amerikaans merk van danskledij: “Maar mijn doel blijft professioneel danseres te worden”

Lana Verkest danst niet alleen de pannen van het dak, ze is sinds kort ook de enige Europese ambassadrice van het Amerikaanse Details Dancewear.
Joke Couvreur Lana Verkest danst niet alleen de pannen van het dak, ze is sinds kort ook de enige Europese ambassadrice van het Amerikaanse Details Dancewear.
Lana Verkest (14) scheert hoge toppen in de danswereld en mag in december België vertegenwoordigen op het WK in Polen. Dankzij haar danstalent werd ze ook opgemerkt door het Amerikaanse merk Details Dancewear. Sinds kort is Lana de eerste Europese ambassadeur van het merk. In augustus vliegt ze naar Los Angeles voor een fotoshoot en misschien is ze straks wel te zien op indrukwekkende billboards in grote Amerikaanse steden.

“Ik heb altijd al willen dansen en volg les sinds ik 6 jaar was. Aanvankelijk een uurtje balletles per week, maar ik wou meer. Zo kwam ik bij Life Danscenter in Izegem terecht. Ik werd geselecteerd om te dansen bij teams in verschillende stijlen.” Zo rolde Lana  van het ene in het andere en proefde van veel disciplines: moderne dans, disco, ballet, hiphop, latin,... Bovendien slaagde ze als jongste voor de auditie van compagnie Compani-one onder leiding van Anneke Ghysens, gekend van het vtm-programma So You Think You Can Dance. Op haar twaalfde wist Lana al dat haar toekomst in het dansen lag. Ze trok naar de Kunsthumaniora Hedendaagse Dans in Antwerpen. “Ik nam eigenlijk alleen maar aan de selecties deel om te weten of ik goed genoeg was”, lacht ze. “Ik heb dyscalculie, een leerstoornis op gebied van rekenen, en wist dus niet goed welke richting ik uit moest. Maar dat probleem was snel van de baan. Even heb ik getwijfeld, want ik moest op internaat en de danswereld is best wel hard en er is veel jaloezie. Maar tegen dat we thuiskwamen van de selectie had ik de knoop al doorgehakt.”

Buitenland

Dat dans Lana’s passie is, mag duidelijk zijn. Ze danst wekelijks 25 uur en bijna elk weekend neemt ze deel aan wedstrijden. Dit jaar alleen al is ze vice-Belgisch kampioen solo modern bij de junioren topklasse, vice-Belgisch kampioen disco duo, won ze de Beker van België met haar duopartner moderne dans en ook met haar discoteam en eindigde ze tweede in de Beker van België solo modern junioren advanced. Dansen brengt haar ook vaak naar het buitenland. Zo neemt ze deze zomer deel aan een dansstage in Italië en verdedigt ze in december voor het tweede jaar op rij de nationale driekleur tijdens het WK in Polen. “Dansen is hard werken voor mij. Maar ik zou op vandaag niet staan waar ik sta zonder mijn entourage. Mijn coachen, kinesist, vrienden en familie en mijn vriendje zijn degene die me doen groeien”, zegt Lana.

Lana in actie tijdens het WK 2018. Ze schopte het tot in de kwartfinales.
IDO Lana in actie tijdens het WK 2018. Ze schopte het tot in de kwartfinales.

Detailsgirl

Sinds februari is Lana ook officieel een Detailsgirl. “Tijdens wedstrijden zijn er altijd veel fotografen aanwezig. Zo ben ik ook wat fotoshoots beginnen doen. Een van die foto’s waarop ik danskledij van het Amerikaanse merk Details Dancewear droeg, is via sociale media bij het familiebedrijf uit San Diego verzeild. De zaakvoerders namen contact op en wilden direct naar België komen voor een auditieshoot. Die paste binnen een grotere tour door Europa waarbij ze op zoek gingen naar gezichten voor hun merk. In oktober stond ik in Brugge voor hun lens en de zaakvoerders waren meteen overtuigd. Een week later zat ik in Parijs voor een fotoshoot en sinds februari mag ik me officieel een Detailsgirl noemen, de eerste en enige in Europa.”

De auditieshoot vond plaats in Brugge.
Details Dancewear De auditieshoot vond plaats in Brugge.
De auditieshoot vond plaats in Brugge.
Details Dancewear De auditieshoot vond plaats in Brugge.
De auditieshoot vond plaats in Brugge.
Details Dancewear De auditieshoot vond plaats in Brugge.
Lana trok ook al naar Parijs voor een fotoshoot voor Details Dancewear.
Details Dancewear Lana trok ook al naar Parijs voor een fotoshoot voor Details Dancewear.

Als Detailsgirl is Lana ambassadrice van het merk. “Maandelijks krijg ik allerlei outfits, we doen fotoshoots voor hun nieuwe collecties als ze in de buurt zijn en één keer per jaar mag ik ook naar de Verenigde Staten voor een fotosessie. In augustus voor het eerst. Met meerdere modellen wordt dan een grootschalige zomerse fotoshoot georganiseerd. De bedoeling is dat de foto’s gebruikt worden in publicaties, op de website, sociale media, op billboards,... Ik heb geen stress, ik vind het gewoon leuk om doen en vind het tof dat zulke kansen zich aanbieden. Maar dansen blijft mijn prioriteit. Ik wil het tot professionele danseres schoppen. Ik droom ook van een eigen compagnie en een dansschool.”

Lana is het Europese gezicht van de Amerikaanse danskledij van Details Dancewear. Ze mag zichzelf een Detailsgirl noemen.
Joke Couvreur Lana is het Europese gezicht van de Amerikaanse danskledij van Details Dancewear. Ze mag zichzelf een Detailsgirl noemen.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Goede combinatie om je passie te realiseren en ook je kost te verdienen. Succes!

  • Isabelle Baudoncq

    Number one fan van ons hard werkend talentje ✨ trots op jou, Lana ❤️