Culinaire vereniging ‘Gastronomie in de Albrecht Rodenbachstreek’ viert 50ste verjaardag met eigen champagne: “Collegialiteit primeert op concurrentie”

De restaurateurs verenigd in de Gastronomie van de Albrecht Rodenbachstreek zijn klaar voor nog eens vijftig jaar.
Philip Braem De restaurateurs verenigd in de Gastronomie van de Albrecht Rodenbachstreek zijn klaar voor nog eens vijftig jaar.
Feest bij ‘Gastronomie in de Albrecht Rodenbachstreek’. De vereniging die gastronomische restaurants uit groot-Roeselare verenigt en promoot, bestaat dit jaar een halve eeuw en blijft inzetten op vernieuwing. In hun jubileumjaar krijgen de negen gevestigde waarden het gezelschap van jong gastronomisch geweld, zijnde d’Hofstee en De Witte Merel. Ook brengen de restaurateurs een eigen champagne op de markt.

De Gastronomie ontsproot in 1969 uit een ander Roeselaars fenomeen: de Jaarbeurs. Secretaris Hugo Verwaetermeulen kon enkele restaurants overhalen om de bezoekers van de Jaarbeurs een gastronomisch menu aan te bieden voor een kleine prijs. Het resultaat was een menu met producten uit eigen streek voor amper 350 Belgische frank, of 9 euro. Gastronomie in de Albrecht Rodenbachstreek was geboren. In de jaren ’70 groeide het aantal deelnemende restaurants aan tot twaalf en begin jaren 2000 lanceerde Gastronomie hun Lentekriebels en Herfstfestijnen. Twee keer per jaar serveren de restaurants een all-in menu voor 65 euro. “Culinair genoegen en gastronomie in het Roeselaarse kun je je nauwelijks nog voorstellen zonder onze vereniging”, vertelt voorzitter Wim Degryse. “De voorbije vijftig jaar is een mooie collectie topzaken de revue gepasseerd. We blijven promotie voor de Albrecht Rodenbachstreek hoog in het vaandel dragen, met de nadruk op kwaliteit. Zo komen alleen restaurants in aanmerking met een gastronomische kaart die al twee jaar actief zijn. Ook primeert collegialiteit op concurrentie.”

Gastronomie verenigt negen restaurants: Orchidee, Epsom, De Ooievaar, Ma Passion, Ter Bos, Eethuis De Steeg, Bistro Le Nord, Sint-Blasius en Tafel Madeleine. Net in het jubileumjaar komen er twee bij. “Nieuwkomers zijn Sam Swaenepoel en Jolien Olivier van De Witte Merel en Michael Decruw van d’Hofstee. Beide geven een extra elan aan de Gastronomie”, weet Wim.

Eigen champagne

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag duikt Gastronomie ook terug in het verleden. Op de Facebookpagina maakt de vereniging een nostalgische reis in de tijd met menu’s, foto’s, krantenartikelen en brieven uit de voorbije vijftig jaar. “Champagne, de godendrank bij uitstek, blijft ook ons inspireren. Daarom brengen we er zelf een op de markt. Na rijp beraad viel de keuze op champagne Henri David-Heucq Brut. De fles krijgt een extra label voor onze verjaardag en we hebben ook onze eigen champagnecapsule ontworpen. De champagne is te koop bij onze leden.”

De Culinaire Lentekriebels lopen dit jaar van 1 maart tot en met 17 mei. Elke vrijdagavond kun je bij een van de leden terecht om te genieten van een menu waarbij Rodenbach of Cornet een van de basisingrediënten is. 

Meer info op www.gastronomie-rodenbachstreek.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.