Crowdfunding voor kankerpatiënt

VRIEND ZAMELT GELD IN OM MEDISCHE KOSTEN TE DEKKEN

Maik in het ziekenhuis samen met zijn moeder.
Foto Charlotte Degezelle Maik in het ziekenhuis samen met zijn moeder.
Maik Van Beversluys (17) vecht momenteel tegen een zeer agressieve tumor die zich in zijn linkse kaak nestelde. De eerste drie chemokuren hielpen niet en net nu hij aan een zwaardere kuur moet beginnen, is die uitgesteld wegens een appendixoperatie. Om de medische kosten te dekken, startte een vriend, Mike Lippens, een crowdfundingsactie op.

Deze zomer werd de 17-jarige Maik voor het eerst geconfronteerd met pijn in zijn kaak. "Hij ging naar de tandarts", vertelt mama Cathy Leveugle. "Ze dachten dat het zijn wijsheidstanden waren, dus die werden meteen verwijderd. Maar de pijn bleef. Een ontsteking was de volgende diagnose en opnieuw ging Maik onder het mes. Toen hij een week later plots een gezwel naast z'n linkeroog kreeg, werden er puncties uitgevoerd. Enkele dagen later kregen we te horen dat hij kanker had. Het bleek te gaan om een kwaadaardige en zeldzame tumor."

Chemo

Sindsdien heeft Maik er al drie chemokuren op zitten. "Maar die hielpen niet", gaat Cathy verder. "Integendeel. In vier dagen tijd was de tumor enorm gegroeid terwijl die zou moeten verkleinen. Alleen dan kan Maik geopereerd worden. Nu zouden de chirurgen te drastisch moeten snijden in zijn gezicht. Nadien volgt dan opnieuw chemo- en radiotherapie."


Sinds vorige week vrijdag ligt Maik opnieuw in het UZ Gent. "De chemosessie die hij zou krijgen, is uitgesteld. Zaterdag kreeg Maik plots enorm veel buikpijn en hebben de artsen zijn appendix moeten verwijderen. Het is nu wachten tot zijn bloedwaarden goed zijn voor de chemo opgestart kan worden. Hopelijk kan dit vrijdag want we zien de tumor steeds verder en verder groeien. Die drukt tegen zijn zenuwen en zorgt dat zijn gezicht volledig gevoelloos is langs de linkerkant. Als de tumor blijft groeien, dreigt hij zelfs blind te worden."


Het gezin beleeft momenteel zware tijden. "Maik wil niet over de tumor praten. Hij is amper 17 en zou moeten plezier maken. In plaats daarvan ligt hij vaak in het ziekenhuis en krijgt hij chemo. Zelf ben ik op ziekteverlof. De situatie is te zwaar om dragen en bovendien wil ik zoveel mogelijk tijd spenderen met Maik."

Lichtpunt

Gelukkig is er ook een lichtpuntje. Mike Lippens, een vriend die Maik kent van tijdens hun vakantiejob bij Albert Heijn, startte een crowdfundingactie op. Hij wil het gezin helpen om de oplopende medische kosten het hoofd te bieden. "Maik is een heel goeie vriend en toen ik het nieuws hoorde, was ik totaal van m'n melk", vertelt Mike. "Ik wou onmiddellijk iets voor hem doen en net doordat ik weet hoe vaak ze al op en af naar het UZ Gent zijn gereden, hoe snel een ziekenhuisfactuur oploopt,... besloot ik een crowdfundingactie op poten te zetten. Het is de bedoeling om de ingezamelde centen aan de familie af te geven tijdens een benefietavond in hun voordeel. De details daaromtrent liggen nog niet vast, maar gezien zijn leeftijd wordt het waarschijnlijk een fuif. De eerste reactie van Cathy was dat Maik daar helaas niet bij zal kunnen zijn, maar wij gaan proberen om een volledig afzonderlijke vip-ruimte te maken zodat hij samen met z'n familie toch iets van de sfeer kan opsnuiven."


Het gebaar van Mike wordt enorm geapprecieerd. "Ik had dit echt niet verwacht en ben hem enorm dankbaar", reageert Cathy. "Mike is een jongen met een goed hart. Ook Maik trekt zich er aan op. De actie geeft hem duidelijk courage en toverde zelfs een glimlach op z'n gezicht."

Steun

De crowdfundingactie staat nog in z'n kinderschoenen. Mike hoopt 2.000 euro in te zamelen en gisteren werd de eerste 20 euro gedoneerd. Wie Maik en Cathy een financieel hart onder de riem steken, kan surfen naar www.gofundme.com/h47b7g.