BMW Tsjetsjeens koppel zwaar bekrast met racistische slogan

Een racistische slogan op de motorkap.
RV Een racistische slogan op de motorkap.
In de buurt van de oude stedelijke begraafplaats in Roeselare is in de nacht van woensdag op donderdag een BMW zwaar bekrast. Racisme lijkt het motief van de daders. De slogan ‘Go back to your country’ laat weinig aan de verbeelding over. “Onmenselijk dat iemand zoiets doet”, vinden eigenaars Ibrahim Elibayev (29) en Maryam Aliya.
Ook zware krassen op de achterklep.
RV Ook zware krassen op de achterklep.

Ibrahim trof donderdagochtend zijn zwarte BMW zwaar beschadigd aan in de Alfons Carlierstraat toen hij naar zijn werk wou vertrokken. Hij had in de buurt van zijn woning de wagen rond 22u geparkeerd. “Er zat toen een dronken man op een bankje met een kapotte wijnfles naast zich”, vertelt Aliya. “Hij is onze verdachte nummer één. Hij zag mijn echtgenoot wellicht uitstappen en wist zo dat we van vreemde origine waren. Maar we hadden nog nooit problemen in de buurt.”

De wagen zit volledig onder de diepe krassen: de zijflanken, de portieren, de kofferbak, tussen de velgen zit zelfs een gebroken glazen fles. Op de motorkap is in grote letters de racistische slogan gekrast. “Onversneden racisme”, vindt Maryam Aliya, die klacht indiende bij de politie van de zone Riho en het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Ze streek 12 jaar geleden vanuit Tsjetsjenië in België neer en leerde in ons land haar echtgenoot kennen. “We spreken Nederlands, proberen ons zo goed mogelijk te integreren, liepen hier school en werken keihard, onder meer om de BMW te kunnen kopen. En dat doet iemand zoiets, puur uit blinde haat”, betreurt ze.

De politie probeert de vandaal via camerabeelden op te sporen. “Ik hoop dat hij geïdentificeerd wordt, dat hij op de vingers getikt worden en opdraait voor de schade. Wellicht bedraagt die meer dan 2.000 euro.”

Bij Unia liepen in 2018 224 meldingen van zogeheten ‘hate crimes’ binnen. “Beschadigingen van roerende goederen zoals hier komt niet zo vaak voor”, aldus Bram Sebrechts van Unia. “Meestal uit zoiets zich in slagen, belaging of beschadigingen van onroerende goederen. Niettemin is het heel belangrijk dat slachtoffers dit blijven melden. Ze worden immers aangevallen om wie ze zijn en dat raakt de kern van de mens, hakt er op in. Het zorgt ook bij anderen voor een onveiligheidsgevoel. De boodschap van de dader is duidelijk: je bent hier niet gewenst. Unia maakt een dossier op en geeft indien nodig ondersteuning. Als de dader gevat wordt, weegt dat juridisch zwaarder door als er sprake is van een racistisch motief.”

Zware krassen in het koetswerk.
RV Zware krassen in het koetswerk.
Zware krassen in het koetswerk.
RV Zware krassen in het koetswerk.
Tussen de velgen een afgebroken glazen fles.
RV Tussen de velgen een afgebroken glazen fles.62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-marc Waerenburgh

  Wat een wereld hé

 • Christiaan De Baets

  amai dat is meer dan vandalisme maar wel eigenaardig dat de politie hier wel hun best doet terwijl mijn auto al meerdere keren is gevandaliseerd en al 4 maal ingebroken en toen stonden er enkele duidelijke vingerafdrukken maar daar is niks van in huis gekomen.

 • Leo Peeters -Duym

  Hopelijk wordt de dader gevonden en streng bestraft. Toch twee bedenkingen: 1. Als je auto bekrast wordt doet men weinig moeite om de dader te vinden, maar nu het om racistische slogans gaat, is het alsof er een moordenaar gezocht wordt. 2. Met je rijkdom uitpakken op fakebook is onverstandig; jaloerse armoedzaaiers storen zich daaraan. @Mohamed Kabbal, ik denk dat jouw lichtzinnige uitspraken nu net sommigen aanzet tot zulke wandaden.

 • Moehmena Rahous

  Geen racisme, wel vandalisme. Onze gevelpanelen langs de straatkant, zijn enkele jaren geleden, over de volle breedte onherstelbaar bekrast. Puur vandalisme, geen racisme, omdat wij hier geboren en getogen Vlamingen zijn. We wonen in een 'multiculturele' wijk. Omgekeerd racisme dan? Indien we veronderstellen dat 'uitheemsen' dit deden? Net zoals eigenares Maryam Aliya veronderstelt dat 'inheemsen' het vandalisme op haar BMW veroorzaakten waardoor zij het racisme noemt.

 • Leo Peeters -Duym

  Hopelijk wordt de dader gevonden en streng bestraft. Toch het volgende: Christophe Bulens zegt: Echt overal krassen, ik zou zot worden -- dan heb je nog niet veel meegemaakt. -- Alexa Grieken zegt: Dat is één van de laagste en meest laffe dingen dat je kan doen. - dan lees jij nooit de kranten en ben je nog nooit in elkaar getimmerd door een bende …. omdat je hen ‘verkeerd’ bekeek. - @Mohamed Kabbal, ik denk dat jouw lichtzinnige uitspraken nu net sommigen aanzet tot zulke wandaden.