Binnenkort insecten op ons bord? Als het van Vives en Inagro afhangt wel, maar wetgeving hinkt nog achterop

Sharon Schillewaert van Vives, Marcel Roosen van Fontys, Mik Van Der Borght van de KU Leuven, Gert-Jan van der Wijst van Fontys, Marian Peters van NGN, Lukas De Praetere van Inagro, Lien Deleu van Inagro, Arjan Borghuis van HAS Hogeschool en Meggie Van Peer van Thomas More Hogeschool zijn de drijvende krachten achter het project Entomospeed.
Joke Couvreur Sharon Schillewaert van Vives, Marcel Roosen van Fontys, Mik Van Der Borght van de KU Leuven, Gert-Jan van der Wijst van Fontys, Marian Peters van NGN, Lukas De Praetere van Inagro, Lien Deleu van Inagro, Arjan Borghuis van HAS Hogeschool en Meggie Van Peer van Thomas More Hogeschool zijn de drijvende krachten achter het project Entomospeed.
Dankzij het Beitemse onderzoekscentrum Inagro en Vives zijn we een stapje dichter bij grootschalige kweek van insecten voor menselijke en dierlijke consumptie. De voorbije drie jaar sleutelden ze aan verschillende betaalbare concepten voor een efficiëntere kweek. Probleem is echter dat de wetgeving nog achterop hinkt.

Wereldwijd wordt de consumptie van eetbare insecten gepromoot als een van de maatregelen om de duurzaamheid en de zekerheid van de voedselproductie te garanderen. Maar de kweek van insecten kent nog veel uitdagingen. Via het Europees project Entomospeed hebben Vlaamse en Nederlandse onderzoekspartners Inagro, Vives, Thomas More, KU Leuven, HAS Hogeschool, NGN en Fontys Hogeschool de knelpunten aangepakt. “Grote vraag was hoe we de kweek mogelijk kunnen maken en hoe we die kunnen automatiseren, want de kweek vergt nu nog veel handenarbeid”, zegt Sharon Schillewaert, onderzoeker bij Vives en projectleider van Entomospeed. 

Ontwikkelingen

“We hebben de voorbije jaren gefocust op de teelt van meelwormen en zwarte soldatenvliegen en wilden in een jaar tien ton meelwormen en twintig ton zwarte soldatenvliegenlarven kweken. Voor een professionele kweker is dat nog weinig, maar toch al een mooi begin. Om dit te realiseren, moesten we op zoek naar automatisatieconcepten. Zo hebben we een betaalbaar kweeksysteem ontwikkeld dat eenvoudig uit te breiden is. Inagro heeft dan weer een zeefmachine ontwikkeld om kevers en poppen te scheiden en een kweekkooi om de zwarte soldatenvliegen efficiënter te kunnen kweken. Fontys dacht na over de ideale kweekbak, met insectenbestendige klimatsensoren en een broedplaats voor de jonge larven.” Ook werd het ideale recept voor insectenvoeder op basis van restafval, zoals witloofwortels, spruitkoolstokken en aardappelschillen, op punt gezet.

Lukas Depraetere van Inagro bij de zeefmachine om kevers en poppen te scheiden.
Joke Couvreur Lukas Depraetere van Inagro bij de zeefmachine om kevers en poppen te scheiden.

Wetgeving

Er zijn dus mogelijkheden genoeg om de grootschalige kweek van insecten van de grond te krijgen. Toch is er nog een factor waar de onderzoekspartners geen vat op hebben. “We wachten al sinds 2018 op de goedkeuring van de zogenaamde novelfooddossiers over eetbare insecten. Ook de grote bedrijven zitten daarop te wachten. Zij gaan geen nieuwe producten ontwikkelen die mogelijk binnen een jaar niet meer toegelaten zijn. Naast de wetgeving rond menselijke consumptie van insecten laat ook de goedkeuring van verwerkte insecten als voeder voor pluimvee en varkens op zich wachten.”

Meelwormen.
Joke Couvreur Meelwormen.

Maar is de consument klaar om insecten te eten? Of staat het publiek nog steeds huiverachtig tegenover insecten op zijn bord? “Ook hiermee hebben we geëxperimenteerd”, weet Sharon. “We verwerkten de insecten onder andere in cake, worstenbroodjes, hamburgers en zelfs pesto. Als de insecten zo verwerkt zijn dat ze niet zichtbaar en herkenbaar zijn, worden ze vlot en graag gegeten. Wel moet je opletten voor schaaldierallergie.”

Terwijl het wachten is op de overheid, gaan de studies verder. “Onlangs is er met Introsect een vervolgtraject op Entomospeed gestart. Hierin werken we samen met zestig Vlaamse boeren die bereid zijn (deels) over te schakelen naar de insectenkweek”, besluit Sharon. Meer info op www.insectinfo.be.

Een meeltor.
Joke Couvreur Een meeltor.
Enkele meeltorren.
Joke Couvreur Enkele meeltorren.
Gedroogde meelwormen.
Joke Couvreur Gedroogde meelwormen.
Lukas Depraetere bij de nieuwe kweekkooi voor zwarte soldatenvliegen.
Joke Couvreur Lukas Depraetere bij de nieuwe kweekkooi voor zwarte soldatenvliegen.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Ik wil eerst weten wat die beesten te eten krijgen. Als het gesjoemel begint en dat is er altijd met voedingsmiddelen, wat eet men dan eigenlijk ? Met een oude frigo kan je zelf meelwormen kweken. Vraag het maar aan hobbykwekers van exotische vogels. Met appels en aardappelschillen ...

  • Lucas Vissers

    Nooit van mijn leven !