Bij Chocolaterie Van Parijs is het half zo warm als buiten: “Ik heb mijn trui echt nodig”

 Lekker fris bij Chocolaterie Van Parijs. Zo fris zelfs dat zaakvoerster Myriam Vanhaverbeke een warme pull draagt.
Joke Couvreur Lekker fris bij Chocolaterie Van Parijs. Zo fris zelfs dat zaakvoerster Myriam Vanhaverbeke een warme pull draagt.
Terwijl een nieuw nationaal hitterecord werd gevestigd, was Myriam Vanhaverbeke met haar trui aan aan het werk. In haar Chocolaterie Van Parijs staat de airco continu op 18 graden omdat de pralines anders smelten en ook niet gemaakt kunnen worden. “Hoe vreemd het dezer dagen ook klinkt, ik vlucht af en toe naar boven om op te warmen”, lacht ze.

Weetje van de dag: chocolade smelt bij 30 graden. Als de temperatuur buiten oploopt tot vlotjes boven de 35 graden is het leven van een chocolatier dan ook geen cadeau. Of toch? “Wij hebben jaren terug al geïnvesteerd in airconditioning”, vertelt Myriam Vanhaverbeke. “Die staat zowel in de winkel als in het atelier continu op 18 graden. Dat is noodzakelijk zodat de afgewerkte producten in de winkel niet smelten, mar ook omdat de chocolade anders niet zou opstijven tijdens de artisanale productie.”

Binnenstappen bij Chocolaterie Van Parijs is dezer dagen dan ook als binnenstappen in een zalige, frisse oase want binnen is het maar half zo warm als buiten. Al denkt Myriam er anders over.  “Het ziet er misschien wat vreemd uit met de huidige temperaturen, maar ik heb mijn trui hier echt nodig. Het is op den duur wel wat frisjes. Als ik bijvoorbeeld langere tijd zakjes met chocolaatjes sta te vullen, krijgen mijn benen het op den duur ijskoud.”

Koude benen

Maar koude benen zijn wel het minste van Myriam’s zorgen. Door de tropische hitte, is de verkoop van chocolade ook drastisch teruggevallen. “Gisteren (woensdag nvdr.) was echt een rampdag. Ik heb maar een tiende verkocht van wat er normaal de deur uitgaat. Wellicht zal het vandaag niet anders zijn. De enige mensen die over de vloer komen zijn de echte chocoholics die met de regelmaat van de klok langskomen. Zij komen op het koelste moment van de dag hun voorraad kopen en reppen zich dan naar huis zodat de chocolade de tijd niet krijgt om te smelten. Om de pralines veilig en wel op hun bestemming te krijgen, bied ik wel isolatiezakken en piepschuimboxen aan.”

Sluiten tijdens de dagen met extreme temperaturen is niet aan de orde voor Myriam. “Dat kan gewoon niet. Ik verzorg ook doopsuiker en dus moet ik wel paraat zijn. Maar voor mij mag het snel wat koeler worden. 20 à 25 graden is in onze branche ideaal.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.