Bart Claeys vanaf zondag te zien in nieuwe Eén-reeks De Twaalf: “Mijn grote liefde is en blijft theater”

Bart Claeys is vanaf zondag te zien in De Twaalf.
Joke Couvreur Bart Claeys is vanaf zondag te zien in De Twaalf.
Bart Claeys (53) staat aan de vooravond van de première van zijn grootste televisieopdracht ooit. Vanaf zondagavond is hij tien weken lang in primetime te zien in de nieuwe Eén-reeks De Twaalf, waarvan de uitzendrechten al wereldwijd verkocht zijn nog voor er ook maar één minuut van de reeks is uitgezonden. Bart acteert in De Twaalf naast grote namen zoals Maaike Cafmeyer en Johan Heldenbergh, maar blijft met de voeten op de grond.

De verwachtingen voor De Twaalf zijn hoog gespannen. Nog voor de serie op het kleine scherm te zien is, kaapte de reeks al de prijs voor beste scenario weg op het Canneséries festival, dat de beste reeksen van over de hele wereld bekroont. Daarbovenop zijn de uitzendrechten  al wereldwijd verkocht. De nieuwe reeks, die inzoomt op de twaalfkoppige volksjury tijdens een assisenproces, is geschreven door de scenaristen van Beau Séjour en kan rekenen op een indrukwekkende cast, met onder meer Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Cafmeyer.

Tussen al die grote namen prijkt ook die van Roeselarenaar Bart Claeys. In de regio is hij vooral gekend voor zijn acteerwerk in het theater, zijn jaarlijkse TheaterTournee in ’t café en als voorzitter van de Ardooise cultuurkapel De Schaduw. De Twaalf wordt niet zijn eerste passage op het kleine scherm, maar wel zijn grootste televisieproject tot nu toe. “Ik was in het verleden al te zien als cafébaas in Eigen Kweek, als deurwaarder in Voor wat hoort wat, en in Aspe en De Buurtpolitie”, vertelt Bart. “Maar De Twaalf is toch iets bijzonder. In 2016 zag scenariste Sanne Nuyens, die toen nog volop aan het script aan het schrijven was, me aan het werk in De Warande in Turnhout. Sanne was onmiddellijk geïnteresseerd om mij de rol van één van de twaalf juryleden aan te bieden. Enkele maanden later kreeg ik de vraag of ik effectief auditie wou doen.

Deel van de ploeg

Bart kaapte de rol weg en de opnames vonden plaats in het voorjaar van 2018 in een studio in Londerzeel en de buurt van het Gentse gerechtshof. “Al bij al heb ik relatief weinig tekst in de serie, maar het was een echte belevenis om die opnames zes weken lang mee te maken. 32 van de 100 draaidagen was ik present, waardoor ik echt deel uitmaakte van de ploeg. In het begin is dat wat onwennig, want ik moest de ploeg nog leren kennen. Maar ik was heel snel op mijn gemak en had geen last van zenuwen omdat ik plots acteerde naast grote namen. Ik vond het vooral heel boeiend om te zien hoe zij hun rol aanpakten.”

De Twaalf werd voorgesteld tijdens Film Fest Gent, waar Bart zelf de eerste twee afleveringen zag. “Ik geloof in de reeks. Wat ik zag, is veelbelovend, dus ik zit de komende weken sowieso elke zondag voor de buis. Ik ben fier dat ik deel mag uitmaken van De Twaalf. Door mijn eerdere televisiewerk word ik nu al af en toe herkend op straat, maar vanaf dit weekend zal dat wellicht alleen maar toenemen.”

De Twaalf.
RV De Twaalf.

Grote liefde

Het is niet zo dat Bart hoopt dat De Twaalf zijn grote doorbraak wordt. “Ik zeg geen neen tegen andere rollen op televisie, maar ik blijf in eerste instantie kantoorhouder van ING in Lichtervelde. Bovendien blijft het theater mijn grote liefde. Ik speel al jaren in minstens twee producties per jaar en dat is een totaal andere manier van werken. In het theater begin je elke avond opnieuw van nul en breng je een volledig verhaal. Het acteerwerk voor televisie is daarentegen een veelvoud van korte scènes die veelvuldig uit verschillende hoeken worden opgenomen. Het is vreemd dat op televisie komen je een zekere sérieux geeft als acteur. Mensen zijn dan plots overtuigd van je kunnen, ook al deed je voordien al straffere zaken in het theater. Ik geloof wel dat acteren in een dergelijke reeks een nieuw publiek naar het theater zal lokken.”

De Twaalf is vanaf zondagavond wekelijks om 21.05 uur te bekijken op Eén. Wie Bart graag eens aan het werk wil zien in het theater, kan eind november terecht in CC ‘t Hofland in Ardooie, waar hij zal meespelen in de productie Eén vloog over het koekoeksnest. Kaarten kosten 8 euro en zijn te bestellen via 0499/81.01.02. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Espeel

    Succes