Bakkerij Ryckewaert lanceert Kloentaart voor goede doel

Pieter Ryckewaert en Sabine Valcke met hun eigen streekproduct, de Kloentaart.
JOKE COUVREUR Pieter Ryckewaert en Sabine Valcke met hun eigen streekproduct, de Kloentaart.
Pieter Ryckewaert en Sabine Valcke, het koppel achter Bakkerij Ryckewaert en ouders van een dochter met een auto-immuunziekte, pakken uit met de Kloentaart. Die wordt verkocht ten voordele van Kloen en moet een echt streekproduct worden.

Kloen zet zich al jaren in voor diverse goede doelen, zoals de Ziekenhuisclowns en het Clownshuis, die een glimlach op het gezicht van zieke kinderen toveren. Pieter Ryckewaert en Sabine Valcke, zaakvoerder van Bakkerij Ryckewaert aan de Meensesteenweg 249, weten op hun beurt wat het is om een ziek kind te hebben. Amber (18), studente global business management in Brugge, heeft een auto-immuunziekte. "Dat is vastgesteld toen ze in het vierde leerjaar zat", vertelt het koppel. "We hebben heel wat uren in het ziekenhuis gespendeerd. Sinds duidelijk werd dat Amber de ziekte van Graves heeft en haar schildklier verwijderd werd, gaat het gelukkig wel heel wat beter. Ze moet nog maandelijks op controle in het UZ in Gent."

Zoetzure appelfrietjes

Het koppel heeft al een jarenlange sympathie voor Kloen en denkt er al langer aan om iets te doen ten voordele van Geert Deraeve zijn geesteskind. "Net door onze vele ziekenhuisbezoekjes weten we dat er heel veel zieke kinderen zijn. Toen we naar een bijeenkomst in het Huis van de Voeding over streekproducten gingen, vielen voor ons de puzzelstukjes ineen. Het leek ons leuk om een streekproduct te creëren voor het goede doel: de Kloentaart."


Pieter en Sabine klopten aan bij 't Groendal voor verse hoeveboter, Van Biervliet voor eieren en Molens Joye voor suiker en bloem. Met ingrediënten uit eigen stad creëerden ze een versgebakken kruimeldeeg met een toplaag van zoetzure appelfrietjes. Een uitnodigende Kloenknipoog maakt de taart af. "De Kloentaart ligt voortaan continu bij ons in de toog. De Kloentaart is te verkrijgen voor vier (10 euro) of zes (15 euro) personen. Per verkochte taart gaat er twee euro in onze Kloenspaarpot."


(CDR