Arts in AZ Delta al voor de elfde keer Belgisch kampioen badminton: “Yuhan combineert fulltime job met trainingen en wint dan nog eens van tegenstanders die jonger zijn”

Yuhan Tan werkt als assistent-orthopedie in AZ Delta.
Joke Couvreur Yuhan Tan werkt als assistent-orthopedie in AZ Delta.
Patiënten in AZ Delta hebben dezer dagen een grote kans behandeld te worden door een badmintonkampioen. Yuhan Tan (32), assistent-orthopedie in het ziekenhuis, heeft zich zopas voor de elfde keer tot Belgisch kampioen gekroond. Badmintonclub Roeselare heeft hem hiervoor in de bloemetjes gezet en ook AZ Delta is erg trots.

Yuhan Tan raakte besmet met het badmintonvirus door zijn vader, die afkomstig is van Indonesië en waar de sport erg populair is. Op zijn achttiende ging hij voluit voor de sport. In die periode Hij verdedigde de Belgische driekleur op de Olympische Spelen in Londen in 2012 en in Rio in 2016 en kaapte tien keer de Belgische titel weg. Die topprestaties combineerde hij bovendien met zijn studies Geneeskunde. Na twaalf jaar als prof kondigde hij in 2016 zijn afscheid aan. Ook zijn zus Lianne is trouwens een meervoudig Belgisch kampioene en bereidt zich voor op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.

Wedstrijdjes in plaatselijke club

Yuhan is afkomstig van het Limburgse Bilzen, maar woont sinds augustus in Roeselare, waar hij aan de slag is in AZ Delta als assistent-orthopedie. “Ik was nog nooit in Roeselare geweest. Het is ver weg van huis, maar het is een leuke stad en ik voel me er goed.” Yuhan sloot zich ook aan bij Badmintonclub Roeselare. “Het is leuk om ook hier een club te hebben. Het is hier altijd ambiance, al komen de leden wel met een andere doelstelling dan ik. Zij spelen recreatief. Toch wordt er af en toe toch wel eens een wedstrijdje gespeeld en ja, ik beken, dan hou ik me wel wat in. Maar het is vooral leuk, voor hen en voor mij.”

Champagne

Hoewel Tan geen prof meer is, werd hij begin deze maand al voor de elfde keer Belgisch kampioen. “Die elfde titel doet me wel iets. Vooral omdat de situatie nu anders is. De vorige titels behaalde ik als prof en was ik favoriet. Nu moest ik opboksen tegen profs, wat een grotere uitdaging was.” Badmintonclub Roeselare is trots op hun kampioen en zette hem maandag in de bloemen met een fles champagne. 

Yuhan Tan wordt op handen gedragen door Badmintonclub Roeselare.
Joke Couvreur Yuhan Tan wordt op handen gedragen door Badmintonclub Roeselare.

Eigenschappen

Ook AZ Delta is fier op de meervoudige Belgische kampioen. Yuhan werd gehuldigd tijdens een stafmeeting, waar ook de laatste minuten van de match bekeken werden. “We zijn trots dat we zo’n sportieve atleet, een tweevoudig Olympiër en elfvoudig Belgisch kampioen in ons midden hebben voor zijn opleiding”, reageert medisch diensthoofd orthopedie Stijn Muermans. “Onze dienst orthopedie is nationaal gekend als opleidingscentrum voor orthopedisch chirurgen en we zijn al jaren een referentiecentrum waar onder andere de spelers van Knack Roeselare en Basket Oostende over de vloer komen. Yuhans succes is niet alleen het gevolg van zijn fysieke prestaties, maar ook van zijn karakter. Het is een enorme doorzetter, is leergierig, gedisciplineerd, beheerst, kan goed relativeren en is bescheiden. Die eigenschappen maken van hem niet alleen een topsporter, maar ook een potentieel topdokter. Wat hij presteert, mag je niet onderschatten. Hij werkt een fulltime job van zestig uur per week, combineert dit met zijn trainingen en slaagt erin te winnen van tegenstanders die niet alleen jonger zijn, maar ook intensiever bezig zijn met de sport.”

Verhuizen

Maar lang blijft Yuhan niet meer in Roeselare. “Ik specialiseer me in de orthopedische heelkunde en dus moet ik gaan waar ik heen gestuurd word door mijn stagebegeleider. Volgend jaar ga ik aan de slag in Antwerpen. Wel jammer, want zo zal ik de verhuis van AZ Delta naar de nieuwbouwcampus niet meer meemaken”, beseft Tan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.